Értéktrendben Kvárta Mátyás freestyle focista

Értéktrendben Kvárta Mátyás freestyle focista

ÉrtékTrend

2016. november 25.
Egyes elméletek szerint, a legendás argentin klasszis, Diego Maradonától, mások szerint a holland utcákon tartott Street fociból vagy brazil tengerparti fociból indult útjára a freestyle foci.Az #Értéktrend mai műsorában egy olyan ifjú sportolót mutatunk be, aki fiatal kora ellenére számos nemzetközi eredménnyel büszkélkedhet. Kvárta Mátyás​ freestyle focistával Krepsz Zoltán​, az #Értéktrend riportere beszélgetett. Matyi nevét az elért sportsikerein kívül műsorainkból is ismerhetitek, hiszen a Monitor Magazin munkatársa!

Kvárta Mátyás tíz évvel ezelött autodidakta módon ismerkedett meg a freestyle focival, s rövid időn belül ért el hazai és nemzetközi sikereket.

A "Hogy lesz valakiből freestyle focista" kérdésre Matyi a következőképp válaszolt: "Lényegében egy labda kell hozzá és egy cipő. Úgy gondolom, hogy egyébként nem a sportoló, hanem a közönség dönti el, hogy ő már csinál annyit, hogy ehhez a sportághoz kössed!"

Matyi nevéhez több trükk is köthető, elmondása szerint éppen erre specializálódik, hogy a "gyermekcipőben" járó sportág fejlesztésében ő is szerepet vállaljon.

Több hazai és nemzetközi versenyen is részt vett, ezen kívül rendszeres zsűritag is nagyszabású versenyeken, és több reklámfilmben is szerepelt már.

Néhány, az eddig elért eredményei közül:

2009-ben internetes fresetylefoci online verseny 2. helyezettje.
2011-ben az országos Dechatlon Freestyle Foci Kupa 1. helyezettje.
2011-ben a Styball (francia) meghirdette a 2011-es év trükkje versenyt, amin a Crazy kategóriában 1.helyezést ért el és a Hardcore kategória 2. helyezetje lett.
2012-ben a WFSL beválogatta Európa Top 40 freestyle focistái közé.
2012 január 14-én Zágrában a Freestyle Artball Open versenyen 3. helyezést ért el.
2012-ben a Prágában megrendezett Superball néven ismert vilgábajnokságon közel 200 indulóból a legjobb 16 közt búcsúzott.
2012-ben a Szentpéterváron megrendezett Európabajnokságon 3. helyezetként végzett. (Routine kategóriában)
2014 július 13-án a RedBullStreetStyle néven ismert versenyen 3. helyezést ért el.
2015-ben a ÉV FIATAL TEHETSÉGE 2014 DÍJ (Nyugat-dunántúli regionális díj)-at kapta meg.
(Citistar Selencion 2015)

Mi az a freestyle foci?

A sportág történelme nem nyúlik vissza nagyon az időben. Bár pontos időpontot nehéz lenne mondani, de nagy valószínűséggel, 10-20 évvel ezelőttire tehetőek azok a momentumok, melyek a sportág máig töretlen sikeréhez vezettek. Egyes elméletek szerint, a legendás targentin klasszis, Diego Maradonától, mások szerint a holland utcákon tartott Street fociból vagy brazil tengerparti fociból indult útjára a sport. Valószínűleg ezeknek keveredéséből alakult ki a freestyle foci. A sportág valódi áttörésének ideje 2003-ra tehető, amikor a marokkói születésű, holland Soufiane Touzani első videója elkészült, amit máig az egyik legismertebb és legjobb videónak tekintenek. A mai sportolók többsége - állítása szerint - e videó hatására kezdett el freestyle-ozni. Hatalmas löketnek számított a freestyle életében továbbá, hogy a sportszergyártó cégek is felkarolták egy-egy nevesebb labdarúgóval (Ronaldinho, Edgar Davids) a sportot, így az emberek a különböző reklámok által szerezhettek róla tudomást.
Forrás: wikipedia

 

megosztás
hozzászólások
kapcsolódó hírek
balatongyorok jazz (23), Saul fia (7), Márki Péter (1), Golden Globe (3), verkli (5), vasárnapi pihenőnap (3), munka törvénykönyve (1), Oláh Péter (2), mentő (9), skandinav lotto (81), ajánló (1148), Németh József (1), vonyarcvashegy (158), tengerpart (1), kornyezettudatos (4), kisterseg (20), képviselő-testület (37), posta (1), palyazat (164), gyógytó (1), videó (1), hullámmasszázs (1), Keszthelyi Kiscápák (6), Balatoni Szövetség (3), Balatongyorok (136), állatkínzás (2), állatvédő (5), állami támogatás (1), Puskás Tamás (3), sofőrszolgálat (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Sziládi-Kovács Tibor (2), Év fája (1), esztétika (8), unicef (1), KeszthelyFest (15), parlament (72), Semmelweis Egyetem (1), Erdély (2), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), kozlekedes (8), repuloter (64), könyv (1), Polgár Zsolt (1), ökölvívás (2), Horvath Terez jegyzo (29), antsz (15), ipsos (1), kékszalag (12), Együtt (1)