Rio 2016 - Éremszerzés a sportlövők előtti cél - ELŐZETES

2016. augusztus 05.
A várakozásokon felül sikerült kvalifikációs versenyek után Győrik Csaba szövetségi kapitány azt várja, hogy jól szerepelnek, sőt, érmet is szereznek a magyar sportlövők a riói olimpián, melyen versenyeik szombattól jövő vasárnapig tartanak.

"A nyolc versenyzőnknek sikerült a felkészülés során minden tervezett munkát elvégezni, s szerencsére sérülés sem hátráltatott senkit" - mondta az MTI-nek a szakvezető. "Örülök, hogy az olimpia közeledtével minden lövőnk eredményei javultak, úgy látom, hogy felszálló ágban vannak, ami bíztató."
A szakember hangsúlyozta, a csapat összetétele nagyon vegyes, amíg Egri Viktória és Péni István 18, illetve 19 évével még tapasztalatlannak mondható, addig Sidi Péter már az ötödik, Csonka Zsófia pedig a negyedik olimpiáján vesz részt, ráadásul négy éve mindketten egy-egy hatodik hellyel tértek haza Londonból. A jó eredményt a kapitány a rutinosabb versenyzőktől várja leginkább, de a felnőtt mezőnyben is egyre komolyabb sikereket elérő, idén már felnőtt világkupa-versenyen dobogós Péni is okozhat meglepetést.
"Egyértelműen az a cél, hogy 2004 után ismét olimpiai érmet szerezzen magyar sportlövő" - mondta határozottan Győrik Csaba, utalva arra, hogy Igaly Diána skeetben aratott olimpiai diadala óta "csak" döntős helyezésekig jutottak a magyarok Pekingben és Londonban.
Az érem Egritől (pisztoly), Tátrai Miklóstól (pisztoly) és Szabián Norberttől (puska) lenne talán váratlan, a többiek viszont már álltak egyéniben világverseny dobogóján. Péni (puska) eddig elsősorban a juniorok között gyűjtögette az érmeket világversenyeken, Sidi (puska) ugyanakkor többszörös világ- és Európa-bajnok, Csonka Zsófia a sportpisztoly Eb-címvédője, Miskolczi Julianna a légpuska 2014-es Európa-bajnoka, míg Tobai-Sike Renáta sportpisztolyban világ- légpisztolyban pedig Európa-bajnoki bronzérmes.
"Úgy látom, mindenkinek jól mennek az edzések, a szombati utazás után a szerda volt a holtpont, mindenki kicsit kómás volt, de már nincs probléma" - mondta a csütörtöki edzésen Győrik Csaba.
Az Olimpia Sportlövőközpontban szombaton a női légpuskával (Miskolczi) és a férfi légpisztollyal (Tátrai) kezdődnek a versenyek. Tobai-Sike és Egri vasárnap légpisztolyban mutatkoznak be, míg Sidi és Péni hétfőn légpuskában szerepel. Csonka Zsófia kedden versenyez sportpisztolyban Tobai-Sike Renátával együtt. Szerdán Tátrai szabadpisztolyban lép lőállásba, csütörtökön pedig Miskolczi a kisöbű sportpuska összetett versenyében lesz érdekelt. Jövő pénteken Sidi és Szabián Norbert a kisöbű szabadpuska fekvő versenyében indul, a jövő vasárnapi zárónapon pedig Sidi és Péni az összetett puskában versenyez.
Eddig hét arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyarok a nyári játékokon. Az első győzelmet 1912-ben Prokopp Sándor érte el a 300 m-es hadipuska számban, míg a legutóbbit Igaly Diána 12 éve Athénban a skeetesek között. MTI

megosztás
hozzászólások
jovedelem (2), vírus (1), Player's Restaurant & Bar (2), Kányavári-sziget (1), VeszprémFest (1), Szeiler Stúdió (32), közétkeztetés (4), Selmeczy Zsuzsanna (5), recept (178), utánpótlás (1), Stohl András (1), étterem (11), gyermekbarát (2), Havasi Bálint (13), Zalaköveskút (1), EU (14), egynapos sebészet (1), himnusz (1), Bethesda (1), tabor (6), hirdetés (1), Balaton (1157), Négeli Noémi (1), Horváth Szabina (1), Kvárta Mátyás (44), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Pelso Társaság (6), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), helikon (41), Apák napja (1), hosegriado (7), Gyarmati Noémi (1), pedagógus (6), Lisa (35), Pápai Gábor (6), Partics Roland Hunor (1), Szent Mihály (1), reklám (1), repülő (3), Vatikán (1), Magyarország szépe (1), zivatar (1), sarmellek (53), Zalaszántó (1), állatvédő (5), Csótár András (58), VÉDA (1), unicef (1), Németh József (1), ponthatar (6)