Rio 2016 - Éremesélyek vívásban - ELŐZETES

2016. augusztus 05.
A londoni négyhez képest tízfős magyar vívóküldöttség vesz részt a riói olimpián, melyen az eddigi eredmények és az idei forma alapján többen esélyesek éremszerzésre.

Ezzel együtt korántsem egyértelmű, hogy az, aki címvédőként lép pástra - így kardban Szilágyi Áron -, vagy aktuális világbajnokként kezdi meg a versenyét - mint a párbajtőröző Imre Géza - ezúttal is a közvetlen élmezőnyben végez. Megtörténhet persze ez is, de tekintetbe véve az egyre kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat, mindenkinek bravúr, ha egy olimpián az első három között tud végezni. A játékokon mindig vannak meglepetések, sokszor borul a papírforma, ugyanakkor címvédésre is akadt már példa.
Szilágyi és Imre mellett az első napon, szombaton pástra lépő párbajtőröző Szász Emese, valamint a tavaly világbajnoki bronzérmes, idén Eb-második, újonc Márton Anna esélyei papíron a legjobbak, de Imréhez hasonlóan a pekingi játékokon negyedik Boczkó Gábor is képes lehet kimagasló szereplésre. Utóbbiak egyike azonban biztosan nem jut el a negyeddöntőig, mivel a 16 között egymással vívnak, ha odáig eljutnak. A legkiszámíthatatlanabb fegyvernem a párbajtőr, így ebben a legnehezebb jósolni, de a többi fegyvernemben is kijöhet a lépés eddig kevésbé eredményes vívónak.
A sportág kilenc versenynapjából a magyarok ötön lesznek érdekeltek. A női párbajtőr után vasárnap következik a férfi tőr, amelyben nincs magyar induló, majd hétfőn Márton, kedden Imre, Boczkó és Rédli András lép pástra, szerdán pedig a női tőr és a férfi kard következik Mohamed Aidával, Knapek Edinával, illetve Szilágyival és Decsi Tamással. A négy csapatverseny közül a magyarok csak egyben, a sportági zárónapon, 14-én esedékes férfi párbajtőrben lesznek érdekeltek. Az Imre, Boczkó, Rédli hármas, kiegészülve a tartalék Somfai Péterrel mindenképpen az éremszerzésre esélyesek közé tartozik, de ebben a szakágban nagyon kis különbségek vannak, mindenkinek rendkívül koncentráltan kell vívnia a sikeres szerepléshez, alig-alig fér bele a hibázás. S amint az is előfordulhat, hogy egy csapat egy-kéttusos győzelmekkel megnyeri az olimpiát, az is, hogy egyetlen találatnyi különbséggel kikap az első mérkőzésén, és ezzel elbúcsúzhat az éremszerzéstől. A magyarok a dél-koreaiakkal kezdenek, akik ellen már többször is győztek, de előfordult, hogy alulmaradtak velük szemben. Nem kifejezetten jó hír, hogy győzelem esetén nagy valószínűséggel a franciák következnének, mert ebben a párharcban jó pár évre visszamenőleg nyomasztó a francia fölény. Zárult ugyanakkor magyar sikerrel is a párharc, például idén, a vancouveri világkupán, amelyen a magyarok az első helyükkel kiharcolták a riói részvételt.      
Négy éve Szilágyi Áron aranyérmes volt, több kiugró eredmény azonban nem született. Most egy győzelemmel és még egy éremmel, egy-két élcsoportos helyezéssel vélhetően elégedett lenne a sportági vezetés, amely hivatalos elvárást nem fogalmazott meg. Csampa Zsolt szövetségi elnök számára az a legfontosabb - amint az olvasható az MVSZ honlapján - hogy mindegyik magyar vívó "mindent megtett és megtesz azért, hogy a legtöbbet kihozza magából".
"Abban is biztos vagyok, hogy valamennyien, mind a tízen éremben gondolkoznak, éremről álmodnak" - tette hozzá. MTI
 

megosztás
hozzászólások
bíróság (8), paralimpia (4), ingatlan (12), mellrák (1), Via Hotel (1), fájdalommentes (3), tenisz (3), Németh Gábor (1), Balaton-part (10), táplálkozás (1), lovaglás (2), gyenesdias (213), fesztival (93), fürdő (2), Kehidakustány (1), webmark (2), katasztrofavedelem (44), földrengés (2), időkép.hu (2), sárkányrepülő (1), keszthely balaton kekszalag (5), Brüsszel (1), Lisa (35), véradás (2), Musica Antiqua (2), MSZP (17), golf (11), Krasznai István (1), Tóth Gergely (1), gyilkosság (1), gyermekszám (1), gyümölcs (2), jótékonyság (3), Füzes Eszter (1), Alsópáhok (51), vadász (2), Zalaszántó (1), életmód (10), katona (1), KeszthelyFest (15), álommeló (1), szalloda (59), polgármester (153), karnevál (1), zivatar (1), jégpálya (4), ország torta (1), Szennyai Anita (2), skandinav lotto (81), Hévíz gyógyfürdő (112)