A karate kiváló önvédelmi sport is

2012. január 30.
Komoly emberi értékeket rejt a karate, amely nem egy véres sport, nem a győzelemről vagy a vereségről szól, természetétől fogva kiváló testnevelési, önvédelmi és harcművészeti eszköz – mondja a Cserszegtomaj Shotokan Karate Sportegyesület technikai vezetője. Bányai László 1992-ben kezdett el karatézni Keszthelyen, Bruzsa Ferenc volt az első mestere, majd Sáfár László tanítványaként 2007-ben végzett a tanítói iskolában, ahol megkapta a négy dan fokozatot.

– Magamhoz képest jobb legyek – ez a célja a karaténak – avatott be a részletekbe Bányai László. – A tanítványok fejlődését vizsgákon mérjük le. Az egész életünk megfelelés, állandó vizsga. A 2011. évet is egy ilyen vizsgával, amolyan házi versennyel zártuk, eljöttek rá a gyermekek szülei is, hogy lássák, hova fejlődtek az apróságok, akik hetente kétszer edzenek, hétfőn és csütörtökön 17 órától.
A karatét nem csak a fiatal, bármelyik korosztály elkezdheti nemre való tekintet nélkül. Bányai László egy speciális, csak nőknek szóló önvédelmi tanfolyam indítását is tervezi, amely főleg a megelőzésen alapul. – Ezeken a foglalkozásokon nemcsak az a lényeg, hogy megtanítsuk, hogyan tehetjük ártalmatlanná a támadónkat, hanem elsősorban a prevencióra hívjuk fel a figyelmet – emelte ki a technikai vezető. Vannak ötvenen túliak is, akik szemléletváltás miatt választották a karatét, amióta ide járnak edzeni, nem fáj a derekuk, visszatért az életkedvük, van cél az életükben. Erre is kiváló ez a mozgáskultúra.
A múlt évet igen jól zárták, három versenyen voltak, minden alkalommal az első hatban végeztek – mondta a technikai vezető. Az idei tervük egy edzőtábor, valamint városi eseményeken, bemutatókon szeretnék népszerűsíteni a karatét.

megosztás
hozzászólások
női gombolkodó (5), Balaton (1157), verseny (2), testkezelés (2), Benkő Lívia (1), törvény (1), Kovács Ernő (1), állami támogatás (1), tűzoltó (32), íjászverseny (1), Mándó Zsuzsanna (1), recept (178), Csikós Beatrix (1), police (513), Pálfi Attila (1), repuloter (64), Balatonátcsúszás (1), kalendarium (831), Libás (2), Balatonfüred (3), gyógyszertár (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Torsa Dániel (1), Udvaros Dorottya (1), orosz (1), Kardos Gábor (6), DJ Gerysson (1), vízkereszt (1), Papp Gabor (227), okmányiroda (1), konyha (1), fitt (1), Rúzsa Magdi (1), Ruzsics Ferenc (434), Hévízi-tó (1), holokauszt (1), palyazat (164), Hollywood (1), Varga Terézia (1), Illés Fanni (1), homoszexualis (1), republic (1), gazdasag (363), jatek (2), telihold (1), pálinka (2), atlétika (6), Cserszegtomaj (124), unicef (1), kenyér (7)