Munkaköri alkalmassági vizsgálat - Ezt kell tudnia!

2016. január 20.
A munkáltatók kötelezettséggel tartoznak a munkavállalók biztonságára valamint egészségére egyaránt. Így a munkáltatóknak ezeknek megfelelve kell az elvégzendő munka helyszínét biztosítaniuk. A munkavállalónak pedig annyi kötelezettsége van ezt érintve, hogy orvosi vizsgálaton kell részt vennie, melyet a munkáltatója ír elő.

Alkalmassági vizsgálat típusok

 

Minden munkáltatóra valamint munkavállalóra egyaránt vonatkoznak az alkalmassági vizsgálat szabályai. Persze vannak kivételek, hiszen ez a vizsgálat nem kötelező érvényű minden területen, például akik egyszerűsített foglalkoztatásban vagy épp közfoglalkoztatásban dolgoznak, számukra ez a kötelezettség mellőzhető. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy a munkavállaló számára milyen mértékű igénybevételt jelent az adott munkakörben elvégzendő tevékenység valamint hogy képes-e azt ellátni. Három típusa van az alkalmassági vizsgálatnak:
- előzetes
- időszakos
- soron kívüli alkalmassági vizsgálat.

Akkor kötelező az előzetes alkalmassági vizsgálat, ha:

 

- az új munkavállaló csak akkor foglalkoztatható, ha az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálaton megjelent és megfelelt
- a munkakörülmények vagy a munkahelyi tevékenység megváltozott, tehát az eddigitől eltérő megterhelést kell elvégeznie
- valaki külföldre megy dolgozni (és ez idő meghaladja a két hetet), akkor előtte, ha nehéz fizikai munkát végez. Vagy ha külföldön nagyobb megterhelést igénylő munkát fog folytatni, illetve ha a munkáltató szükségét látja a vizsgálatnak.
- a foglalkozás - egészségügyi orvosának az új munkahely megköveteli.

Az időszakos alkalmassági vizsgálat a következő esetekben kötelező, ha:

- a munkavállaló még nem töltötte be a 18. életévét
- a munkavállaló már betöltötte a rá irányult nyugdíjkorhatárt
- a munkavégzés veszéllyel és fokozott terheléssel jár.

A soron kívüli alkalmassági vizsgálat csak akkor van, ha

- valamilyen rendkívüli, előre nem várt esemény következik be.

Ha valaki nem biztosítja alkalmazottjai részére a biztonságos és egészséges munkakörnyezetet és munkavégzést, azokra munkavédelmi bírságot szabhatnak ki. Ha valaki veszélyes munkahelyen vagy veszélyes eszközökkel dolgozik. A bírság mértéke 50.000 forinttól 10.000.000 forintig terjedhet.

Munkaköri alkalmasság - terhességi vizsgálat

Egy tételes szabály azt tartalmazza, hogy a munkavállalót a munkáltató nem kötelezheti terhességi vizsgálatra valamint erről igazolás bemutatására sem. Kivételt képez ez alól, ha az alkalmasság érdekében kerülne erre sor. Továbbá kimondják azt is, hogy megkülönböztetés forrása nem lehet az anyaság. Tilos terhességi tesztet vagy épp igazolást kérni ilyen tesztről abban az esetben, mikor jelentkezik egy munkára egy nő. Kivéve akkor, ha a munka kapcsán megkövetelik a jogszabályok, mely:

- terhes vagy szoptató anyák esetében korlátozandó vagy tilos a nemzeti jogszabályok értelmében
- a gyermek vagy a nő egészségére jelentős vagy felismert kockázatot jelent.
Forrás: aktualitasok.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Ruzsics Ferenc (434), Silver fitness (1), Serenity Hill (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), néptánc (4), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), hó (4), díj (4), költségvetés (1), HUSZ (7), ajándék (8), tartozás (1), relaxáció (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), szuperhold (1), riporter (1), helikon (41), hegyalja fesztival (3), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), Bock Bisztró (12), daganat (6), polgármester (153), jótékonyság (3), Keszthelyi Táncpanoráma (7), munkaviszony (1), oscar (13), táncpanoráma (5), Ollári Barbara (1), munkanelkuli (2), Március 15 (2), párbajtőr (1), Ács István (10), paleo (13), alpolgármester (2), Kvárta Mátyás (44), Kerner Gábor (2), parlament (72), repülőtér (21), Horvath Terez jegyzo (29), Komoróczi Lajos (3), Telecom (2), nyugdíjas (2), Radnóti Miklós (1), korcsolya (4), Major Veronika (5), alga (1), angus marha (1), unicef (1), gasztronómia (5), tiltakozás (1)