Amit a ponthatárok kihirdetése után tudni érdemes!

2013. július 24.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy 12 oldalas tájékoztatót készített a leendő felsőoktatási hallgatók számára. A kormány honlapján közzétett dokumentumból a többi között kiderül, hogy a ponthatárok szerda esti kihirdetését követően 15 napon felül lehet fellebbezni az intézmény döntése ellen. A pótfelvételit pénteken hirdetik meg, a döntést augusztus végén hozzák nyilvánosságra.

   A ponthatárokat szerda este hozzák nyilvánosságra. Azok elérhetőek lesznek egyebek mellett a www.felvi.hu honlapon, illetve mindenki - aki megadta a telefonszámát - egy sms-t is kap arról, hogy sikeres-e a felvételije.

    A tájékoztatóban is felidézték: a hatályos jogszabályok alapján alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkezők számára a minimális pontszám 240, a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők számára 200 pont, a mesterképzésre jelentkezőknek pedig 50 pont. Ennél gyengébb teljesítménnyel senkit sem vesznek fel, ezt a felvételi tájékoztató is tartalmazta - tették hozzá.
    Az Emmi azt írta, hogy ahol a kapacitásszám alatt van a jelentkezők száma, ott a ponthatár várhatóan 240 pont lesz. Ahol túljelentkezés van, ott lehet magasabb a ponthatár.
    Kifejtették: minden jelentkezőnek joga és lehetősége van arra, hogy megismerje a róla rögzített adatokat, illetve ellenőrizze azt, hogy helyesen számították-e ki a pontszámait. Erre a www.felvi.hu honlapon található e-felvételi szolgáltatásban van lehetőség. Ha a jelentkező úgy véli, hogy jogsérelem érte, például hibás volt a pontszámítása, akkor a besorolási döntés ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül nyújthat be fellebbezést az emberi erőforrások miniszterének címezve, az Oktatási Hivatal postacímére.
    Kiemelték ugyanakkor, hogy ha a jelentkezőnek az a fontos, hogy a sikertelen felvétel ellenére valahol mégis sikerüljön felsőoktatási tanulmányokat kezdenie, akkor érdemes ismét jelentkeznie a pótfelvételi eljárásban, amelyet pénteken hirdetnek meg a felvi honlapján. Ezek döntését augusztus 29-én hozzák nyilvánosságra, így szeptemberben a képzések elkezdhetők.
    A pótfelvételinél is érvényesül a minimális felvételi követelmény, ami alapképzésben és osztatlan képzésben ezen eljárás során is 240 pont. A pótfelvételi eljárásban ráadásul az adott képzésen, az adott intézményben nem lehet alacsonyabb a ponthatár, mint az általános eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ha adott szakon a júliusi ponthatár 345 pont, akkor a pótfelvételiben sem vehető fel alacsonyabb pontszámú jelentkező az adott szakra.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a pótfelvételi eljárásban szinte kizárólag önköltséges helyekre lehet csak jelentkezni, de a későbbiekben kiváló tanulmányi eredmény esetén át lehet kerülni ösztöndíjas képzésre.
    A tárca a dokumentum bevezetőjében kiemelte: a "Felsőoktatási EMMInens" című tájékoztató az általános információkon túl az idén bevezetett változásokat is tartalmazza. A dokumentumban összesen 29 kérdésre adnak választ a jelentkezés, a felvételi és a beiratkozás, a ponthatárok, az állami ösztöndíjas képzés, a kollégiumok, a támogatások és a nyelvvizsga témakörökben.
    A www.felvi.hu oldalon várhatóan este nyolc órától lesznek elérhetők a szeptemberben induló felsőoktatási szakok ponthatárai, amelyek okostelefonokon és Facebook-alkalmazás segítségével is megismerhetők.    
    Az idén az általános felvételi eljárásban 95 237-en adtak be jelentkezési kérelmet felsőoktatási intézménybe. Az első helyen a legtöbb jelentkező az Eötvös Loránd Tudományegyetemet jelölte meg.

megosztás
hozzászólások
Zala Volán (1), jogosítvány (1), Szent Mihály (1), jutalom (1), szűrés (1), kilométer (1), Manninger Jenő (384), oktatas (347), Krepsz-Kapai Bernadett (1), ÉrtékTrend extra (7), Klenovics Mónika (2), paleo (13), Kovács Viktória (4), Laky András (2), Rúzsa Magdi (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), zeneszerző (1), Ugrimanók (1), transzfer (1), szakács (1), Virágos Magyarország (6), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), piac (6), díj (4), Bartha Gábor (34), tartozás (1), Joós Attila (1), Kovács Patrícia (1), előadás (14), GESZ (11), europa-bajnok (5), tavasz (1), büntetés (3), múzeumok éjszakája (4), gyermekbarát (2), Fehér szalag (1), Magyar Telekom (1), Németh Gábor (1), rezidance (5), reklám (1), Visionet (1), shotokan karate (3), autóbusz (1), Street Festival Keszthely (1), borünnep (24), téligumi (1), táplálkozás (1), igazgató (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136)