Pórázon tartott szerverek - Meerkat Server Monitor

2014. március 31.
Gondoljunk bele, mennyire komfortos lehet mobil eszközzel követni a szervereink állapotát, értesülni a webshopunkat működtető eszköz pillanatnyi terhelését…

A bevezetőben olvashatókon kívül számos előnyös szolgáltatással rendelkezik a HFA Europe Kft. – Innovációs pályázati forrás felhasználásával készült terméke. Joós Attilát a cég ügyvezetőjét kérdeztük a Meerkat Server Monitor applikációról – internetes alkalmazásról.

A bevezetőben olvashatókon kívül számos előnyös szolgáltatással rendelkezik a HFA Europe Kft. – Innovációs pályázati forrás felhasználásával készült terméke.

Joós Attilát a cég ügyvezetőjét kérdeztük a Meerkat Server Monitor applikációról – internetes alkalmazásról.

Honnan jött az ötlet, miért keresztelték Meerkat -ra?

Közel 20 éve foglalkozom weboldalkészítéssel, szerverüzemeltetéssel - az ügyfelek ebben az ágazatban magas készen állási időket várnak el, gyors hibaelhárítással – hibafeltárással. Ha egy ügyfél jelenti a hibát, akkor már lemaradásban vagyunk, ezt lehetőleg meg kell előzni folyamatos nyomon követéssel, terheléselemzéssel. 

A Meerkat, pedig a Szurikáta angol megfelelője, ez a kis állat a Dél – afrikai Köztársaságban őshonos igen szervezetten él, állandó figyelőszolgálattal rendelkezik a betolakodókkal szemben, ez fogott meg bennünket – ugyanakkor nem titkolt marketingfogás elsősorban a külhoni célcsoportra alapozva.

Milyen előnyökkel rendelkezik a Meerkat?

Nem titkoljuk ez nem elsősorban az átlaginternetezőnek készült, inkább azok számára nyújt kézzelfogható előnyöket, akik egy, vagy több szervert szeretnének figyelemmel kísérni, elsősorban Linux szerverekről beszélünk. A legfontosabb célcsoport a számunkra a kisebb – közepes szervertermek, vagy rendszergazdai feladatokkal rendelkező ügyfelek.

Szoftverünk a begyűjtött adatokat az ügyfelünk által telepített mobil eszközre továbbítja, biztonságos módon, valamint riasztásokat képes küldeni a nem kívánt eseményekről. 

Milyen adatokat, folyamatokat követ, figyel meg a programjuk?

Több módban képes kommunikálni a program, normál módban a szerver elérhetősége (válaszol-e a kérdéseinkre), a terheltségi foka, ezen belül a memória – processzor, merevlemez, illetve számos fontos paraméter adataihoz jutunk hozzá pl. az adatmentéseinkre vonatkozó információkhoz. A LIVE módban, ami pár másodpercenként kap adatokat a vizsgált szerverekről, nyomon lehet követni a memóriahasználatot, a processzorunk sebességi mutatóit, vagy az éppen futó alkalmazások listáját is megtekinthetjük. Az applikáció igyekszik beszédes, vizuális adatokkal közölni a fontosabb adatokat, ehhez grafikonokat, ikonizált képernyőrészeket használtunk.

Mennyire biztonságos?

A szoftver csak egyirányú adatáramlást enged, így a szerver felé nem rendelkezik parancsadási lehetőséggel, ezért kellőképpen biztonságosnak tekinthető. 

Hogyan lehet hozzájutni a programhoz, mik a terveik vele?

A www.meerkat-mobilmonitoring.com oldalon gyűjtöttünk össze minden információt, innen magyar nyelven is hozzá lehet férni a bővebb leírásokhoz. A kezdeti szakaszban vagyunk, jelenleg az Android – Apple verziókat készítettük el. A tesztelési szakaszban vagyunk, jelenleg díjmentesen le lehet tölteni az alapprogramot, illetve az útmutatókat a szerverrel való kapcsolat felépítéséhez, ám a Szoftver Licensznek éves díja van.  

Milyen forrásból finanszírozták a fejlesztést, kik végezték?

A szoftverfejlesztést a Webmark Kft. végezte Ohr Krisztián vezetésével, aki számos saját ötlettel járult hozzá a termék végleges kialakításához. Az ehhez szükséges forrást az „Új Széchenyi Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretén belül NYDOP-1.1.1/C-12 - A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával” – pályázati keret támogatta. 

megosztás
hozzászólások
Biró Róbert (15), Golfclub Imperial Balaton (2), bíróság (8), borünnep (24), keszthely program (1241), police (513), KRAFT (5), Keszthelyen élni (6), energia (7), Pelso Társaság (6), Bringatanya (2), web (5), Benkő Lívia (1), úszás (22), program (7), Polgár Zsolt (1), Balsai Móni (1), nav (29), Együtt (1), Gál Lajos (9), verseny (2), zápor (1), színház (5), Hévízi-tó (1), költészet napja (2), egészség (131), túlsúlyos (3), Naszádos Péter (12), FINA vizes világbajnokság (1), Centrál Színház (1), Kocsis László (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), szépségápolás (8), kilométer (1), állatorvos (1), Balatongyorok (136), Asperger-szindróma (1), Klenovics Mónika (2), Donkó Imre (1), debrecen uszo eb (16), bor (26), goldmark muvelodési kozpont (60), Silver fitness (1), barista (3), fürdő (2), Bartha Gábor (34), ipsos (1), karácsonyi képeslap (1), Kis-Balaton (1), jogszabály (1)