Videóra vettek egy kivégzést az Egyesült Államokban

2011. július 22.
Videóra vettek egy méreginjekciós kivégzést helyi idő szerint csütörtök este az Egyesült Államokban.

Egy bizonyos Andrew Grant DeYoung kivégzését rögzítették. A férfit azért ítélték halálra 1995-ben, mert két évvel korábban késsel megölte a szüleit és 14 éves kishúgát.
A felvétel készítését egy másik halálraítélt védői kérték, akik ezzel szeretnék bebizonyítani, hogy a Georgia államban a méreginjekciós kivégzésekhez használt új altatószer, a pentobarbiturát nem felel meg a jogi előírásoknak, szükségtelen szenvedést okoz az elítélteknek. Az ügyvédek szerint az elítélt az injekció beadása után nem hal meg rögtön, hanem még hosszú percekig eszméleténél van, és agonizál.
Az AP amerikai hírügynökség tudósítója jelen volt, amikor nem egészen egy hónapja egy bizonyos Roy Blankenship kivégzésén először használták az új szert. A tudósítás szerint az elítélt, miután beadták neki az injekciót, meredten nézett a karjára, motyogott, és többször beütötte a fejét a padba, amelyhez odaszíjazták.
Az ügyészség több beadvánnyal is igyekezett megakadályozni a kivégzés képi rögzítését. Azzal érveltek, hogy ez oda vezethet, hogy médiaesemény lesz a kivégzésekből. Mint rámutattak, tartani lehet attól, hogy a felvétel kiszivárog.
Egy helyi ügyvéd elmondta, eddig egyetlenegyszer fordult elő az Egyesült Államokban, hogy filmre vettek egy kivégzést, 1992-ben Kaliforniában. Akkor a gázkamrás kivégzés kegyetlen voltát akarták bizonyítani vele, és a felvételt később megsemmisítették.
Egy szakértő felidézte, hogy 2001-ben, amikor Indiana államban kivégezték Timothy McVeigh-t, aki 168 embert megölt robbantásos merényletben Oklahoma Cityben, az ítélet-végrehajtást zárt láncú tv-adásban láthatták az áldozatok hozzátartozói Oklahoma államban, de a képeket nem rögzítették.
Georgia államban 50 embert végeztek ki azóta, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság 1976-ban visszaállította a halálbüntetést.
DeYoung volt a 25. halálraítélt, akit kivégeztek idén az Egyesült Államokban. Tavaly 46 kivégzés volt Amerikában. mti

megosztás
hozzászólások
Pál Attila (1), zápor (1), turisztika (94), Balaton átúszás (5), szex (9), Kocsis László (1), étterem (11), beruházás (2), árviz (2), vb (8), pannon egyetem (12), Sziládi-Kovács Tibor (2), TRX (22), KeszthelyFest (15), mentő (9), keszthelyi nyari jatekok (55), Balatoni Limnológiai Intézet (1), erdekes (538), Spa Hévíz (3), Player's Restaurant & Bar (2), rádió (1), boldog (1), torkos csütörtök (3), ötös lottó (101), szalloda (59), Anna-bál (2), Dublecz Karoly (2), goldmark muvelodési kozpont (60), Berecz András (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), gyümölcs (2), Babos Lajos (1), Havasi Bálint (13), Mándó Zsuzsanna (1), képviselő-testület (37), VOLT fesztival (7), Magyarország tortája (1), szűrés (1), kábítószer (9), ÉrtékTrend extra (7), kormanyhivatal (93), matolcsy gyorgy (1), Rigo Csaba (36), Fodor Márk (8), Balatongyorok (136), Udvaros Dorottya (1), Virágos Magyarország (6), Kertész Sándor (5), Horvath Terez jegyzo (29), gyermekfelügyelő (1)