Szigorúbb szabályok a vodka előállítására

2011. augusztus 10.
Megszigorította a lengyel kormány az uniós előírásokkal összhangban az égetett szeszes italok, köztük első helyen a lengyel vodka előállítására vonatkozó szabályokat. A termelők tiltakoznak az új előírások ellen.

A Polska Wódka/Polish Vodka a kormány által kedden elfogadott törvénytervezet szerint a jövőben nem készülhet kukoricából vagy triticaléból. A márkanevet óvni igyekvő tradicionalisták régóta követelik, hogy a "lengyel vodka" elnevezést csak a burgonyából és rozsból készült szeszes italokra lehessen alkalmazni. A termelők viszont élesen ellenzik a változtatást. Azt szeretnék, ha  vodkát továbbra is lehetne főzni mindenféle gabonából és burgonyából.
A mezőgazdasági minisztérium tervezete szerint, amelyet a kormány most elfogadott, a "lengyel vodkát" csak rozsból, búzából, árpából, zabból és burgonyából lehet főzni. Az eddigi előírások szerint készülhetett vodka gabona- vagy burgonyacefréből, kukoricából és triticaléból is. A tárca álláspontja szerint viszont a "lengyel vodka" elnevezésnek tükröznie kell a földrajzi sajátosságokat, a történelmi hagyományokat, és meg kell felelnie bizonyos minőségi követelményeknek is.
2008-ig az EU előírásai lehetővé tették a vodka előállítását bármilyen mezőgazdasági alapanyagból készült etil-alkoholból. Azóta viszont Brüsszel a "vodka" márkanév használatát a burgonyából és gabonából készült szeszes italokra korlátozta.
Lengyelországban egy főre számítva évente 7,95 liter égetett szeszesital fogy. mti

megosztás
hozzászólások
Bartha Gábor (34), Művészetek völgye (7), katasztrofavedelem (44), korcsolya (4), antsz (15), Libás (2), festetics (22), Tóth Levente (2), keszthely program (1241), adomány (1), Donkó Imre (1), Ruzsics Ferenc (434), Jobbik (10), percdíj (1), Bóka György (2), Csokonai társaság (1), autóbusz (1), efott (6), Táncpanoráma Keszthely (10), kutatas (81), Krepsz-Kapai Bernadett (1), tranzakciós díj (1), Balaton Szinház (959), hullámmasszázs (1), Kardos Gábor (6), Csengei Agota (16), Nagy Bálint (10), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Balaton átúszás (5), deviza (1), Lel Ki Főzde (1), Ugrimanók (1), Tour de Hongrie (2), proa (1), túlsúlyos (3), ötös lottó (101), szuperhold (1), Németh Veronika (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Naszádos Antal (1), szalon (1), Krasznai István (1), fejlesztés (12), Zalaszántó (1), fájdalomambulancia (2), Varga Andrea (13), ellenőrzés (2), média (1), Zalacsány (4), Rtime (5)