Rendőrökkel kerestetik a sterilizált roma nőknek jutalmat ígérő újfasisztákat

2013. január 11.
A rendőrségtől kért segítséget pénteken a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) annak az újfasiszta csoportnak az azonosításához, amely pénzjutalmat ígért minden roma nőnek, aki idén sterilizáltatja magát.

A héten számos román lap és tévécsatorna biztosított széles nyilvánosságot Romániában a magát Temesvári Autonóm Nacionalistáknak nevező csoport által közzétett internetes hirdetésnek, amelyben 300 lejes (20 ezer forintnak megfelelő) jutalmat kínáltak azoknak a bánsági roma nőknek, akik igazolják, hogy 2013 folyamán önkéntes meddővé tételi műtétnek vetették alá magukat. A kezdeményezést azzal indokolták, hogy "ha már nem tudják eltartani ivadékaikat, így legalább azok nem lesznek a román társadalom terhére".
A CNCD a rendőrségi nyomozás eredménye függvényében dönt arról, hogy büntetőjogi feljelentést tesz, vagy saját hatáskörben jár el az ügyben.
Az MTI kérdésére, hogy a diszkriminációellenes tanács feljelentése vajon nem járul-e hozzá az idegengyűlölő nézetek további terjesztéséhez, Asztalos Csaba, a CNCD elnöke azt mondta: a tanács éppen emiatt nem lépett fel az első napokban a felhívás kezdeményezői ellen, csak amikor azok már országos nyilvánosságot kaptak.
Az újfasiszta csoport által megjelölt nat88.org honlapot, illetve a natm88.blogspot.com címen működtetett blogot péntek délben már nem lehetett elérni. A tartalmukról beszámoló román sajtó szerint a blog szerzői a "cigány-kérdés megoldását, a román nép genetikai örökségének megőrzését, a holokauszttal kapcsolatos bűntudatkeltés beszüntetését" szorgalmazták.
Az interneten még fellelhetőek azonban olyan videók, amelyeken a Temesvári Autonóm Nacionalisták román rendszámú autókra kiragasztott, magyar címeres matricákat firkálnak össze. mti

megosztás
hozzászólások
Fidesz (14), beruházás (2), vívás (1), alkalmassági (1), sarmellek (53), Ruzsics Ferenc (434), menekült (1), ponthatar (6), étterem (11), Tar Ferenc (3), Divinyi Tamás (4), Halott pénz (1), autóbusz (1), polgármester (153), szakács (1), táplálkozás (1), Szabó Ilona (1), Pálfi Attila (1), repülőtér (21), erettsegi (72), Tóth Xénia (6), Balaton-átúszás (1), Balaton átúszás (5), adó (6), 3D (1), nav (29), traffipax (4), Balsai Móni (1), La Montanara (1), koktél (1), Budapest (3), drog (3), mav (25), Bradley Cooper (1), telefon (3), sztár (2), cukorbetegség (2), Don (1), magyar (1), punkosdi regatta (9), programajánló (19), menza (2), barista (3), Pálfi László (1), Happy Dixieland Band (8), horgász (5), Magyar Telekom (1), gyógyfürdő (6), VÉDA (1), Zala Volán (1)