Nyomozás indulhat a Facebook ellen egy kislány öngyilkossága ügyében

2013. május 27.
Egy olasz államügyész nyomozást kezdeményezett annak ügyében, hogy a Facebook miként engedhette olyan sértő és zaklató bejegyzések közzétételét, amelyek miatt egy 14 esztendős olasz lány öngyilkosságot követett el.

Az észak-olaszországi Novarából származó 14 esztendős Carolina Picchio januárban ugrott ki hálószobájának ablakából, miután néhány fiú egy házibulin készült kompromittáló videót tett róla közzé a Facebook-on: a felvétel ittasan és ziláltan örökítette meg a lányt egy fürdőszobában.

Az ügyben érintett 15 és 17 éves kor közötti fiúkról - akiket jelenleg kihallgatnak - úgy tudni, hogy az áldozat volt kedvesének a barátai. A fiú állítólag sértő megjegyzéseket tett a lányra a közösségi portálon, miután Picchio pár nappal korábban szakított vele, habár a fiú azt állítja, hogy később bocsánatot kért volt barátnőjétől - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Az olasz Szülői Egyesület közvetlenül a Facebook ellen tett büntető feljelentést, a közösségi portálnak a lány öngyilkosságában való állítólagos közrejátszása miatt. "Európában ez az első alkalom, hogy egy szülői egyesület ilyesfajta feljelentést tett a Facebook ellen" - húzta alá a szervezetet vezető Antonio Affinita.
Mint hozzátette, az olasz jog megtiltja a 18 éven aluli fiatalok számára, hogy szerződéseket írjanak alá, a Facebook azonban mégis szerződésre lép velük a személyiségi jogaikat illetően, anélkül, hogy a gyerekek szülei tudnának erről.
A vizsgálatot kezdeményező novarai államügyész, Francesco Saluzzo nem zárja ki annak lehetőségét, hogy közvetlen nyomozás induljon az ügyben érintett Facebook-alkalmazottak ellen. Saluzzo jelenleg azt vizsgálja, hogy a videók miként maradhattak fent még "napokig" az interneten azután, hogy Picchio barátai azok eltávolítását kérték.
"Ez egy nyílt nyomozás, amely egyelőre megnevezett gyanúsítottak nélkül zajlik" - húzta alá az államügyész. Mint hozzátette, közvetlenül a Facebook ellen nem indult nyomozás, de elméletileg lehetne vizsgálatot indítani a közösségi portál azon alkalmazottai ellen, akik nem teljesítették a videók eltávolítására vonatkozó kéréseket.     
Affinita szerint a lány öngyilkossága "az utolsó csepp volt a pohárban" azután, hogy tavaly egy 15 éves római iskolás fiú végzett magával, akiről állítólag azt terjesztették a közösségi portálon, hogy homoszexuális.
(http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/10081689/Italian-prosecutor-may-put-Facebook-staff-under-investigation-after-girls-suicide-over-online-bullying.html)
 

megosztás
hozzászólások
husvet (14), jutalom (1), fitnesz (1), kutatas (81), Négeli Noémi (1), Hanse (2), turisztika (94), Clemens Zsófia (1), hospice (1), Jobbik (10), festetics (22), internet (20), Gyarmati Noémi (1), boksz (3), kereskedelem (1), szabadsag (2), Palya Bea (1), áruház (1), Kartali Zsuzsanna (1), verkli (5), helikon (41), uszoda (9), antsz (15), Bartha Gábor (34), Csöre Gyula (1), matolcsy gyorgy (1), Burgonyakutatási Központ (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), gyermek (12), Kis-Balaton (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), gyed (3), Koósz Attila (1), gyermekszám (1), Balatonfüred (3), sárkányrepülő (1), helyesírás (1), nyár (1), alkohol (4), idojaras (262), tanulmány (11), tabor (6), Balaton-part (10), Zalaköveskút (1), támogatás (5), keszthelyi-hegység (1), tanulás (2), KDNP (1), Barista bajnokság (2), TDM (3)