Meteor robbant Oroszország felett - több száz sebesült (+VIDEÓ)

2013. február 15.
Nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben Oroszországban, az Urál-hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több száz ember sebesült meg - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese.
A meteorrobbanás által keltett lökéshullám jelentős anyagi károkat okozott, rengeteg épületben törtek ki az ablakok. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A jelentések beérkezésével az adatok folyamatosan változnak, percről percre növekszik a sebesültek száma is. 
Az Urál menti jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között. 
A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint "tűzgömb" vonult át az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.
A természeti jelenség riadalmat keltett a lakosság körében. A Cseljabinszk környéki településeken megnövelték a rendőrjárőrök számát.
A lenta.ru híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvétel tanúsága szerint Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város fölött. 
A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja Cseljabinszk várostól nyugatra, Csebarkuljtól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be. 
Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből és őrizzék meg nyugalmukat. 
A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos kazahsztáni Kusztanaj megyében is észlelték a meteort. Kusztanaj város lakói egy teniszlabda méretű tűz- és füstcsóvát láttak az égen. 
Fotó: Lenta.rumegosztás
hozzászólások
Szent István ünnepe (3), film (8), advent (226), Pampetrics Milán (2), gyenesdias (213), VÉDA (1), Keszthelyi Kiscápák (6), kereszt (1), gyes (2), Player's Restaurant & Bar (2), konyha (1), ZalaSprings Golf Resort (2), pünkösdi regatta (5), boldog (1), keszthelyi kilometerek (78), kalendarium (831), horgász (5), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), utazas (15), Benkő Lívia (1), fürdő (2), díj (4), webshop (1), divat (4), jogosítvány (1), pálinka (2), bor (26), könyvbemutató (2), TDM (3), Zala Volán (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), Nardai Sarolta (1), újszülött (1), Nagy Angelika (1), sofőrszolgálat (1), korcsolya (4), Pál Attila (1), Pura Vida Port (1), Pálfi László (1), Kovács Patrícia (1), zene (23), Hírek képekben (10), muzeum (55), előadás (14), közétkeztetés (4), ország torta (1), törvény (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Taliándörögd (1), karate (2)