Megkezdődik a ramadán több arab országban

2011. augusztus 01.
Hétfőn megkezdődik a muzulmán böjti hónap, a ramadán az arab országok többségében.

Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Kuvaitban, Jemenben, Egyiptomban és Tunéziában egyaránt hétfőn kezdődik a ramadán, amely a holdállástól függően 29, illetve 30 napos lehet.
A muzulmán országokban különböző időpontban kezdődik az ünnepség, akkor, amikor a Hold a következő holdhónapban először tűnik fel az égbolton. Marokkóban például idén kedden kezdik el a böjti hónapot.
Az iszlám öt oszlopa a hitvallás, az ima, a böjt, a zarándoklat és az alamizsna a szegények számára. A testet és lelket erősítő harmincnapos böjt a ramadán hónapra esik, mert a hagyomány szerint 610-ben e hónap 27. napján adta Allah a Koránt az égből Mohamed prófétának, aki a Híra hegyére vonult vissza elmélkedni és böjtölni.
Az iszlám hit szerint ramadán idején a pokol kapui zárva, a démonok le vannak láncolva, így e hónap a sanyarú nélkülözések ellenére a béke és a szellemi megtisztulás időszaka. A hívőknek ilyenkor napkeltétől napnyugtáig tartózkodniuk kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, a zenehallgatástól, a házasélettől és a test egyéb örömeitől, kerülniük kell a dühöt, az erőszakot, az irigységet, a vágyat, a pletykát.
Mivel a böjt a nap járásától függ, egyes országokban akár hajnali három órától este kilencig is érvényesek lehetnek a tilalmak. A böjti előírások azonban hagynak kibúvókat, például az önéheztetés szegény emberek étkeztetésével megváltható.
Ramadán idején mindenki igyekszik napkelte előtt felkelni és enni - ezt hívják szuhurnak. Az élet az éjszakai órákban élénkül
meg: a nap leszálltakor kezdetét veszi az iftár, a lakoma, a szent helyeket kivilágítják, a boltok kinyitnak. A böjt befejeződésekor háromnapos nagy ünnepet csapnak, a Kis Bajrámmal tér vissza az élet a rendes kerékvágásba. mti

megosztás
hozzászólások
Bartha Gábor (34), Művészetek völgye (7), katasztrofavedelem (44), korcsolya (4), antsz (15), Libás (2), festetics (22), Tóth Levente (2), keszthely program (1241), adomány (1), Donkó Imre (1), Ruzsics Ferenc (434), Jobbik (10), percdíj (1), Bóka György (2), Csokonai társaság (1), autóbusz (1), efott (6), Táncpanoráma Keszthely (10), kutatas (81), Krepsz-Kapai Bernadett (1), tranzakciós díj (1), Balaton Szinház (959), hullámmasszázs (1), Kardos Gábor (6), Csengei Agota (16), Nagy Bálint (10), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), Balaton átúszás (5), deviza (1), Lel Ki Főzde (1), Ugrimanók (1), Tour de Hongrie (2), proa (1), túlsúlyos (3), ötös lottó (101), szuperhold (1), Németh Veronika (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Naszádos Antal (1), szalon (1), Krasznai István (1), fejlesztés (12), Zalaszántó (1), fájdalomambulancia (2), Varga Andrea (13), ellenőrzés (2), média (1), Zalacsány (4), Rtime (5)