Már néhány korty vörösbor is befolyásolhatja a szívműködést

2011. július 24.
Temérdek tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze a mérsékelt- és nagyfokú alkoholfogyasztás egészségügyi hatásaival kapcsolatban, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után.

Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják. Nemrég hatalmas amerikai tanulmány igazolta, hogy azok a nők, akik a mediterrán konyha szokásait hűségesen követik, ritkábban fejezik be életüket hirtelen szívhalállal, mint azok, akik ezzel nem törődnek.
Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a mini tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt.
A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontroll napon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak. A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték.
A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.
Az olasz kutatók tanulmányát az Alcoholism: Clinical & Experimental Research közölte. Minden szakértő hangsúlyozza, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott: itt további vizsgálatokra van szükség. mti

megosztás
hozzászólások
margaret thatcher (1), webshop (1), muzeum (55), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), energia (7), goldmark muvelodési kozpont (60), csokoládé (2), utánpótlás (1), Mikulás (8), VÉDA (1), Vatikán (1), Joós Adél (1), Centrál Színház (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Balaton-part (10), webmark (2), korhaz (99), országgyűlési képviselőjelölt (11), 3D (1), kollégium (1), Radnóti Miklós (1), Béres Attila (2), Owaimer Zoheir (1), Burucs Szabolcs (2), Giro d'Italia (1), Varga Andrea (13), Kocsis László (1), Use Unused (1), Spa Hévíz (3), esztétika (8), keszthely balaton kekszalag (5), kozlekedes (8), mozi (13), Kovács Ernő (1), Cserszegi fűszeres (1), tavasz (1), vlog (4), erdő (2), Pampetrics Milán (2), TRX (22), boksz (3), sztár (2), Zala Volán (1), beruházás (2), Jemen (1), íjászverseny (1), óvoda (7), Kartali Zsuzsanna (1), angus marha (1), felmondás (1)