Légfrissítő okozta hirtelen szívhalál

2011. július 12.
Egy indiai bevásárlóközpontban egy fiatal nő váratlanul összeesett és látszólag meghalt. Utólag kiderült, hogy a halálos szívritmus-zavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, de a gyors segítség hatására a hölgy túlélte a kalandot, a kezelőorvosok pedig mindenki okulására részletesen leírták a különös esetet.

A 25 éves asszony férjével sétált a bevásárlóközpontban, amikor hirtelen összeesett. A férj tudta, hogy az újraélesztés késedelem nélküli elkezdése életet menthet.
A földre fektetett asszony mellkasát percenként százszor összenyomva pótolta a szívműködést, és az ilyen forgalmas nagy helyeken ma már világszerte van az újraélesztéshez alapvetően fontos elektromos eszköz, defibrillátor. Ezeknek a félautomata műszereknek a használatát voltaképp megtanulni sem kell, mert a defibrillátor kinyitásakor pontosan "megmondja", mit kell használatához tenni és ez rajzon is látható.
A hirtelen szívhalál legtöbbször annak a következménye, hogy a szív vért pumpáló, ritmusos tevékenysége megszűnik: a szív remegni, fibrillálni kezd, ezáltal az életfontosságú szervek, az agy és a szív vérellátása megszűnik. A defibrillátor áramütéssel megszünteti ezt a fibrillációt és a helyreáll a szívműködés.
Itt is ez történt. A hölgy szíve remegett, fibrillált. Az első áramütésre nem volt változás, de a harmadik ütés megszüntette a ritmuszavart, a gyorsan kiérő rohammentők pedig a beteget a szívkórházba vitték, ahonnan öt nap múlva gyógyultan távozott. Mint kiderült, a ritmuszavart a légfrissítőben lévő gáz okozta, melyet a fiatal nő véletlenül a befújó cső közelében belélegzett.
A beteg véréből ki is mutatták az izobutánt, melyet manapság világszerte alkalmaznak a hűtőszekrényekben vagy a legkülönbözőbb kozmetikai illatporlasztókban. Ez a szokásos használati módok esetén veszélyt nem jelent, de Szentil Kumaran professzor és munkatársai azért írták meg részletesen az esetet a Journal of Electrocardiology szakfolyóiratban, hogy az ezzel foglalkozó ipari szakemberek is igyekezzenek az izobután alkalmazását kerülni. mti

megosztás
hozzászólások
uszoda (9), felmondás (1), szauna (2), Ekmann László (1), idegenforgalom (174), kormany (11), Helikoni ünnepség (4), Schmied Zoltán (1), keszthelyi kilometerek (78), munka (11), balatoni strandbelépő (1), állatok (16), autizmus (2), Semmelweis Egyetem (1), szakács (1), balett (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), kerekpar (27), Balaton Szinház (959), unicef (1), KRAFT (5), Palásthy Bese (2), reklám (1), természet (2), Év szállása (1), gyed (3), LMP (4), sorkötelezett (1), matolcsy gyorgy (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), boldog (1), kollégium (1), gasztronómia (5), Bóka Péter (1), oscar (13), belfold (1440), magyar dal napja (8), Szeiler (63), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Jemen (1), internet (20), keszthely foter (201), Burucs Szabolcs (2), vitorlásverseny (30), sarmellek (53), TDM (3), monitormagazin (107), jégpálya (4), országgyűlési képviselő (33), jogsebész (9)