Következik a sárkány éve

2012. január 20.
Finisükbe érkeztek a kínai holdújév előtti előkészületek, megkezdődött a hazautazási roham időszaka: százmilliók készülnek szeretteikkel eltölteni Kína legnagyobb családi ünnepét, az idén hétfőn beköszöntő tavaszünnepet.

A világ legtöbb emberét egy időben megmozgató, évente sorra kerülő alkalom nagy próbatétel a közlekedésben dolgozóknak és maguknak a közlekedőknek. Csak csütörtökön hatmillióan szálltak vonatra - a pekingi Nyugati-pályaudvaron mintegy 240 ezren -, hogy időben megérkezzenek, közösen fogyasszák el hagyományos étkeiket és megajándékozzák egymást. A negyvennaposra kalkulált új évi utazási szezonban több mint hárommilliárd utazásra számítanak.
Aki látta már az ezekben a napokban a kínai pályaudvarokon várakozók tömegét, az tudja, hogy az "embertömeg" fogalma sokféle minőséget takar. Ilyenkor mozgásban van a világ legnépesebb országa, a vándormunkások, a szülőhelyüktől távol dolgozók, a tanulók mind-mind felkerekednek csomagjaikkal, dobozaikkal, zsákjaikkal. A családi együttlét nem ritkán azt is jelenti, hogy sok nagyszülő kizárólag ilyenkor látja gyerekét és unokáját, de jó néhány szülő is csak ezekben a napokban találkozik a gyerekével.
Megesik, hogy az egygyerekes családoknál már a szülők utaznak a városba látogatóba, nem kevesen pedig ezekre a napokra időzítik az esküvőjüket.
A hagyományok szerint az idősebb generáció tagjai ilyenkor piros borítékban pénzzel ajándékozzák meg a gyerekeket, de mára elterjedt a körbeajándékozás, hogy senki ne maradjon ki. A sajtójelentésekből ítélve az elmúlt napokban, hetekben nemcsak a plüssállatok és a tartós fogyasztási cikkek, hanem a drága francia borok, az arany ékszerek és a luxusautók is szépen fogytak.
A kínai fővárosban már fel-felhangzik egy-egy petárda, tűzijáték robbanó hangja, ami azt jelenti, hogy elkerülhetetlenül itt az ideje a szüntelen ropogásnak, a süvítő, durrogó hangzavarnak, és persze a velük járó színes, fényes csillogásnak, a káprázatos alakzatokban való gyönyörködésnek. A városszerte felállított szabványépületekben a tűzijátékcsodák hatalmas választékából lehet válogatni. Az egyik idei sláger a tekergő sárkány aranyos, ezüstös formáját rajzolja a sötét égboltra.
A sárkány a kínai kultúrában szerencsés és szeretett lény; évezredeken át a kínai császárok, a hatalom, a birodalom jelképe volt. Mi több, a kínaiak magukat is a sárkánytól származtatják, nem véletlen, hogy a nemzet szimbólumává is vált - a Nyugat is gyakran ábrázolja Kínát a sárkány alakjában.
Az újév alkalmából új - sárkányt ábrázoló - 1,2 jüan értéket képviselő bélyeget is kiadtak. Alkotója Csen Sao-hua (Chen Shaohua), aki a bélyeg bemutatása után azonnal támadások kereszttüzében találta magát: azt vetették a szemére, hogy az ábrázolt sárkány rémisztő szörny, amely rossz fényt vet az országra. Az online fórumokon véleményt nyilvánítók egyértelműen egy barátságosabb, a külvilágnak békésebb üzenetet küldő és nem riogató sárkányt szerettek volna.
Csen, aki korábban tervezője volt már a majom, a disznó és a bivaly évére kiadott bélyegeknek is, szüleményének védelmére kelt, és tudatta a publikummal, hogy a Csing-dinasztia császárai által viselt ruhák mintázatát és a Tiltott város kilenc sárkányfalának szereplőit is tanulmányozta bélyegdizájnjához. Mint mondta, a nagyra nyitott szájú, éles fogazatú, egyfejű állat komoly és méltóságteljes, a béke és a stabilitás védelmezője. Nem szabad megfeledkezni arról - hangsúlyozta -, hogy a 12 állatövi jegy közül ő az istenség, amely elűzi a gonosz szellemeket, segít elkerülni a katasztrófákat és áldást hoz az embereknek - meg kell adni tehát a méltóságát, nem illik egy egyszerű rajzfigurának tekinteni. mti

megosztás
hozzászólások
barista (3), gépjármű (1), alkalmassági (1), operatőr (1), táska (1), szépségápolás (8), Silver fitness (1), DJ Gerysson (1), ajándék (8), iskola (338), Balatoni Hajózási Zrt (4), életmód (10), gyógyítás (2), Reischl-sörház (1), Don (1), Ács István (10), Visionet (1), Bagyinka Tímea (1), footgolf (1), állatkert (1), Puskás Tamás (3), keresztény (2), nyaralas (12), bank (7), efott (6), Március 15 (2), ÉrtékTrend extra (7), holokauszt (1), riporter (1), csokoládé (2), Clemens Zsófia (1), Apák napja (1), autóbusz (1), Kastély kávézó (1), földrengés (2), matolcsy gyorgy (1), balatoni strandbelépő (1), Tóth Gergely (1), hó (4), bíróság (8), halottak napja (1), Bethesda (1), vb (8), felsőoktatás (9), web (5), vívás (1), hirdetés (1), Vigántpetend (1), diákolimpia (1), testkezelés (2)