Izgulj, ha hétvégén operálnak!

2013. május 29.
Ha valakinek mindenképpen sebészkés alá kell feküdnie, jobb, ha ezt hétfőn teszi, mert a hétvégi műtétek sokkal veszélyesebbek a túlélés szempontjából - ez derül ki az első ilyen jellegű, átfogó brit szakmai felmérésből.

A tekintélyes Imperial College London egyetem szakértői összesen több mint négymillió előre tervezett műtét kimenetelét vizsgálták a 2008 és 2011 közötti időszakban. A British Medical Journal című szaklap által szerdán ismertetett kimutatás szerint a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai kórházaiban elvégzett sebészeti beavatkozások halálozási rátája összességében 0,67 százalék volt a vizsgált műtétek esetében.

A felmérés ugyanakkor igen nagy ingadozásokat jelzett az átlagon belül attól függően, hogy a műtéteket a hét melyik napján végezték el. Kiderült: a pénteken elvégzett operációkat követő harminc napon belül 44 százalékkal nagyobb a halálozási kockázat, mint a hétfői műtétek után. A szombaton és vasárnap műtöttek túlélési esélyei még sokkal rosszabbak: a hétvégi operációk halálozási rizikója 82 százalékkal magasabb a hétfőinél, bár igaz az is, hogy a tervezett műtétek töredékét végzik csak a két hétvégi napon.
A tanulmány szerzői "elfogadhatatlannak" nevezték a műtétek napjától függő, ilyen mértékű halálozási esélyeltéréseket.

Paul Aylin professzor, a kutatócsoport vezetője a BBC-nek szerdán elmondta: a sebészeti beavatkozások után általában az első 48 óra a legkritikusabb időszak, a komplikációk - például vérzések, fertőzések - ugyanis általában ilyenkor jelentkeznek. Így ha egy adott kórházban a hétvégi ellátás az ügyeletben lévő orvosok és az ápolószemélyzet kisebb létszáma miatt nem ugyanolyan szintű, mint hétköznap - ahogy arra több korábbi vizsgálat is utalt -, abból nyilvánvalóan következik, hogy a hét késői szakaszában műtött betegek kockázatai nagyobbak lehetnek.

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap szerdán idéz egy januári felmérést, amelyből kiderül, hogy az NHS szakmai vezetői maguk sem tartják ugyanolyan biztonságosnak a hétvégi ellátást a szolgálat kórházaiban, mint a hétközit. Az NHS kórházi körzeteinek vezérigazgatóit arra kérték, hogy egy tízes skálán jelöljék be, mennyire bíznak a hétvégi ellátás biztonságosságában; az országos átlag 5,9 volt.

megosztás
hozzászólások
Hévíz SK női kézilabda csapata (1), gyógytornász (1), Főzzünk játszva (2), képviselő-jelölt (5), karrier (1), íjászverseny (1), Owaimer Aisha (1), KiBeszél (14), gyógytó (1), zivatar (1), Bringatanya (2), kormánymegbízott (1), Balatoni Múzeum (98), menetrend (3), Illés Fanni (1), Hírek képekben (10), Magyar Telekom (1), vízilabda (2), Rózsakert étterem Hévíz (1), Schmied Zoltán (1), ló (1), Ruzsics Ferenc (434), Balsai Móni (1), kresz (2), cigaretta (13), Krepsz-Kapai Bernadett (1), Hévíz gyógyfürdő (112), minimálbér (1), ruha (2), táplálkozási tanácsadó (1), keszthely balaton kekszalag (5), tavaszi szél vizet áraszt (1), program (7), Zalai Kutyasuli (1), szüret (4), gyed (3), hosegriado (7), europa-bajnok (5), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), szalon (1), euronews (1), oktatas (347), mozi (13), Rio 2016 (32), Bezerics (1), balatoni strandbelépő (1), Kovács Patrícia (1), garázsvásár (1), telefon (3), vendégéjszaka (2)