Íjjal lőtte fejbe magát

2011. június 22.
Íjjal lőtte fejbe magát egy férfi Angliában - 450 éve. Egyebek közt ilyen furcsa halálesetre bukkant egy brit történész a Tudor-kori Anglia halottkémeinek feljegyzéseiben.

Steven Gunn, az Oxfordi Egyetem tudósa a XVI. századba mélyedve jó pár halálos medvebaleseti jegyzőkönyvet talált. Az emberölő mackók egytől egyig afféle "gladiátorok" voltak: kutyákkal kellett megmérkőzniük piactéri látványosságként, de a legfelső körökben is volt közönségük. VIII. Henriknek külön királyi arénája volt ilyen attrakciókra. A medvék néha elszabadultak, és olyankor "törlesztettek" az embereknek, bár általában nem a megfelelő személyeknek. 1563-ben egy özvegyasszonyt az ágyában ölt meg egy szökevény "főúri" medve - Lord Bergavenny "gladiátora". 1565-ben egy másik medve agyoncsapott egy férfit, ám az állatot nem büntették meg, annál sokkal értékesebb volt, félévi munkabért ért.
Gyakoriak voltak az íjászbalesetek: Gunn 56 halálos kimenetelűről talált halottkémi feljegyzést. Az áldozatok vagy túl közel voltak a céltáblákhoz, vagy rosszkor mentek összeszedni a már kilőtt nyílvesszőket.
Akadtak azonban sajátos esetek is. Egy férfi például levette kalapját, és azt eltartva magától buzdította cimboráját, hogy találja el.
A kalapnak nem lett baja...
A legkülönlegesebb íjbaleset 1552-ben történt - közölte a BBC brit sajtóorgánum. Egy Henry Pert nevű férfi pusztán fel akart lőni merőlegesen a levegőbe, amihez íját a maximumig feszítette, annyira, hogy beakadt a nyílvessző hegye az íj fájába. Ahogy Pert megpróbálta kiszabadítani, a nyíl kiszabadult, és fejbe találta. A férfi egy napig haldoklott.
A XV. században az íj mellett a golyó is kezdett szerephez jutni. Az első halálos tűzfegyverbalesetet 1519-ben jegyezték fel Angliában, a golyó egy nővel végzett, aki nem volt tisztában a fegyver működésével, és véletlenül éppen akkor sétált elé, amikor az elsült. A "fejlődést" jól mutatja, hogy az 1560-as évekre a golyó általi baleseti halálszám megelőzte a nyílét.
Az igen balszerencsés halálesetek közt volt egy vizesárokba fulladás kenyérsütés okán is. 1558. január 29-én egy nő káposztaleveleket tépkedett egy vizes árok szélén, hogy a kemencében a nyers kenyértészta alá rakja, ám közben belezuhant az árokba, és megfulladt.
A furcsaságok közé sorolható az emberölő, pontosabban Borjúölő tehén esete, mely 1557-ben történt. Egy férfi békésen gyalogolt egy mezőn, ám az ott legelésző marha halálra öklelte. A különlegesség: tehenek ritkán ölnek embert, hát még Robert Calf nevűt, magyarul Borjú Róbertet. mti

megosztás
hozzászólások
Hévíz SK női kézilabda csapata (1), footgolf (1), ZalaSprings Golf Resort (2), Laky András (2), szakács (1), debrecen uszo eb (16), vízkereszt (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), olimpia (152), Révai Gábor (1), punkosdi regatta (9), Hévíz gyógyfürdő (112), meteorologia (146), Kis-Balaton (1), google (3), Koncz Zsuzsa (1), Palásthy Bese (1), Fodor Edith (3), hosegriado (7), turisztika (94), jutalom (1), Bátortábor (1), erdő (2), margaret thatcher (1), választás (46), Keszthelyi Kiscápák (6), Katedra nyelviskola (5), Pápai Gábor (6), Festetics kastély (139), karácsony (20), sárkányrepülő (1), Balaton (1157), Kehidakustány (1), TDM (3), EU (14), Apák napja (1), helikon (41), macska (1), levendula (2), Bóka István (1), étrend (4), Oláh Péter (2), hatos lottó (93), Csótár András (58), környezetvédelem (2), vendégéjszaka (2), Bedő Beáta (10), test (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), zeneszerző (1)