Hétezer páciensét fertőzhette meg HIV- és májgyulladás-vírussal egy fogorvos

2013. március 29.
Az elmúlt hat év alatt hétezer páciensét fertőzhette meg rosszul HIV- és májgyulladás-vírussal sterilizált eszközeivel egy fogorvos az Oklahoma állambeli Tulsában - közölték pénteken amerikai hírportálok.

Wayne Scott Harrington fogorvost, aki szájsebészeti beavatkozásokat is végzett összesen 17 pontban vádolták meg szabálysértéssel, beleértve a gondatlanságot és a közegészségügy veszélyeztetését.
Megállapítást nyert egyebek között, hogy Harrington fehérítővel fertőtlenített sebet, hogy szakképzetlen asszisztensei orvosi műveleteket is végrehajtottak, és hogy a rendelőben talált gyógyszerek némelyike már 20 éve lejárt. Az orvos eszközei rozsdásak voltak és az injekciós tűket több alkalommal is felhasználták.
Az oklahomai és a szövetségi egészségügyi hatóságok azt követően indítottak vizsgálatot ellene, hogy az egyik pácienssel kapcsolatban felmerült a fertőzés gyanúja. Harrington rendelőjében március 18-án tartottak meglepetésszerű ellenőrzést. Oklahoma állam figyelmeztetést intézett a fogorvos pácienseihez és ingyenes HIV-, illetve hepatitisz B- és C-szűrést ajánlott fel számukra.
Az ilyen típusú fertőzések évekig tünetmentesek maradhatnak, igaz, csak rendkívül ritkán fordul elő, hogy fogászati beavatkozás útján terjedjenek. 2012 júliusában egy injekciós tűket újrahasznosító coloradói fogorvos 8 ezer páciensét vizsgálták meg egy hasonló eset miatt, de fertőzöttet nem találtak közöttük. Az akkori vizsgálattal gyakorlatilag egy időben egy virginai veteránkórház fogászatának 1800 páciensét figyelmeztették, hogy az eszközök nem megfelelő tisztántartásának következtében vírusfertőzésnek lehettek kitéve.
A 64 esztendős, 35 éve praktizáló Harrington elismerte, hogy páciensei közül többen HIV- és hepatitisz-fertőzöttek voltak. A fogorvos március 20-án felfüggesztett működési engedélyét az ellene indított vizsgálat következtében véglegesen visszavonhatják. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Balatoni Hajózási Zrt (4), konyvtar (103), hitel (5), Novák Péter (1), Love your belly (2), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), police (513), Eurovíziós Dalfesztivál (1), Pete Krisztina (1), Budapest (3), Dumaszínház (2), vuz kft (17), egynapos sebészet (1), Varga Andrea (13), C+ fesztivál (1), életveszély (1), női gombolkodó (5), fitnesz (1), Eurostat (1), fagylalt (6), Owaimer Zoheir (1), ötös lottó (101), Varga Endre (4), baleset (169), törvény (1), bolt (3), vendégéjszaka (2), tranzakciós díj (1), vasárnapi pihenőnap (3), Hírek képekben (10), utánpótlás (1), boksz (3), Owaimer Aisha (1), fájdalommentes (3), állami (1), tollaslabda (1), Füzes Eszter (1), MTI (595), szex (9), dohany (15), footgolf (1), Don (1), mozi (13), Bocuse (3), georgikon dse (7), lakás (3), jótékonyság (3), Széll Tamás (1), Libás (2), munka (11)