Helikopter zuhant London központjára, két ember meghalt

2013. január 16.
Lezuhant London központjában szerdán egy helikopter, miután darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. A szerencsétlenségben a londoni rendőrség adatai szerint ketten életüket vesztették, tizenhárman megsérültek.

A baleset - amelyhez hasonló Londonban még nem fordult elő - a Temze déli partján, a város egyik legforgalmasabb negyedében történt, a reggeli csúcsforgalom idején. A helikopter Vauxhall városrész főútjára, a zsúfolt Wandsworth Roadra zuhant és felrobbant.
Az egyik halott az AgustaWestland AW109 típusú, nyolcszemélyes helikopter pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, a másik áldozat egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok.
A helikopter égő üzemanyaga jelentős területet borított be, több autó és környező épület is lángra kapott. Az egyik sérültet a tűzoltók mentették ki égő kocsijából. Az éppen arra járók közül többen drámai felvételeket készítettek mobiltelefonjaikkal a magasba csapó lángokról, a környéket elárasztó sűrű, fekete füstről és a menekülő emberekről.
A sérültek közül hatot kórházba szállítottak - egyiküket válságos állapotban -, hetet a helyszínen láttak el a mentők.
A kiterjedt tüzet 88 tűzoltó igyekezett megfékezni. A lángokat 25 perc alatt eloltották, de a tűzoltóság egész nap a helyszínen marad, figyelve, hogy nem keletkeznek-e újabb tüzek a rendkívül sűrűn beépített, igen forgalmas városrészben.
A közelben van a brit külső hírszerzés, az MI6 központja is, de a Scotland Yard a baleset után szinte azonnal kizárta, hogy terrorcselekmény történt volna.
A daru egy épülő felhőkarcoló oldalára volt erősítve. Elkészülte után a 181 méteresre tervezett épület lesz Nagy-Britannia legmagasabb lakóingatlana.
Az építkezésen dolgozók elmondása szerint a darukezelő szerda reggel késve érkezett a munkába, és valószínűleg ez mentette meg az életét, mivel a baleset pillanatában már az irányítókabinban kellett volna tartózkodnia. A kezelő éppen akkor indult volna felfelé a kabinhoz vezető hágcsón, amikor a helikopter a szerkezetnek ütközött.
A daru nem dőlt össze, de felső részének jelentős méretű darabjai a helikopter roncsaival együtt az utcára zuhantak.  
A szerencsétlenség idején felhős, ködös időjárás volt Londonban, a függőleges látótávolság helyenként nem haladta meg a 30 métert. A város egyik északi negyedébe, Elstree-be tartó gép pilótája a baleset helyszínének közelében lévő London Heliport tájékoztatása szerint engedélyt kért a soron kívüli leszállásra, de az nem derült ki, hogy ezt az időjárás vagy valamilyen műszaki probléma miatt kérte-e.
A szerencsétlenség a Waterloo és a Vauxhall pályaudvarok közelében történt; az utóbbi pályaudvart és a közeli Vauxhall-hidat hosszabb időre lezárták, és a rendőrség teljesen kiürítette a környéket.
Londonban a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó pokolgépes merényletsorozat óta nem volt olyan méretű vészhelyzeti mozgósítás, mint a szerdai helikopterbaleset után. mti

megosztás
hozzászólások
Street Festival Keszthely (1), Pálfi László (1), Paleomedicina (1), webmark (2), Négeli Noémi (1), kutyás strand (5), videó (1), szüret (4), telefon (3), mav (25), Illés Fanni (1), terápia (4), családbarát (1), munkanelkuli (2), Palinkas Robert (83), Czigány Sándor (2), Gyertyánági Endre (1), rádió (1), kezilabda (64), Marsalkó Dávid (1), piac (6), étrend (4), gyógytornász (1), drog (3), Rejuvena (19), úszás (22), Szeiler Gábor (1), keszthely balaton kekszalag (5), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Nyári Viola (1), test (1), Klenovics Mónika (2), állatorvos (1), unicef (1), Papp Gabor (227), korhaz (99), kutya (23), fesztival (93), ajánló (1148), pszichoterápia (1), néptánc (4), sportlövő (2), Joós Adél (1), deviza (1), Bethesda (1), Tál Zoltán (2), relaxáció (1), gyógyítás (2), hazassag (6), tavasz (1)