Halálos veszély a szegény szomszédság

2011. szeptember 27.
Nagyobb a kórházon kívüli szívhalál esélye azoknál, akik szomszédságában szegény a környezet, mint azoknál, akiknek a szomszédai jómódúak - állítja egy amerikai kutatás, amelynek eredményeit az Annals of Epidemiology közölte.

Randi Foraker és munkatársai a koszorúér-betegség okozta halálozást vizsgálták négy amerikai közösségben 1992 és 2002 között. Több tényező között megvizsgálták, hogy a különböző társadalmi és gazdasági környezetben élők életesélyei milyenek. Az derült ki, hogy ha a házszomszédok szegények voltak, mind a fehérbőrű, mind a színesbőrű lakosság esetén többen haltak meg szívbetegség következtében, mint a jómódú környezetben.
Az Amerikai Szív Szövetség adatai szerint a kórházon kívüli szívmegállásesetek 80 százaléka otthon történik, a családtagok vagy a szomszédok szeme láttára, mégis csupán 6,4 százalékuk éli túl a szívrohamot, és az esetek 60 százaléka hirtelen szívhalálnak minősül.
Foraker professzor és munkacsoportja csaknem négyezer haláleset adatait elemezte, melyek mindegyikét halálos szívrohamnak jelentették. Hirtelen szívhalálnak az esetek fele minősült, vagyis a tünetek vagy panaszok kezdetétől egy órán belül beállt a halál. Minden esetben nemcsak az áldozat otthonát, hanem a szomszédság adatait is elemezték, osztályozták a társadalmi-gazdasági viszonyokat.
A kutatók megjegyzik, hogy a halál kockázata bőrszínre való tekintet nélkül kisebbnek bizonyult, ha a háztartást a család valamelyik nőtagja vezette. Az alapvető eredmény viszont mindenképp az volt, hogy a szegény társadalmi környezet jelentősen növelte a szívhalál esélyét.
A kutatók azt tervezik, hogy vizsgálataikat kiterjesztik a szívelégtelenségben szenvedő betegek otthoni ellátására. Azt remélik, hogy az ilyen társadalmi szempontból segítséget igénylő területeken a jobb járóbeteg-ellátás, tájékoztatás segíti a betegek megfelelő kezelését.
A kritikusok viszont megkérdőjelezik az egész vizsgálatot, mert nem derül ki, hány hirtelen halál miatt összeesőt próbálták újraéleszteni, hiszen lehetséges, hogy a jobbmódú, tanultabb szomszédság esetén többször, megfelelőbb módon igyekeztek segítséget nyújtani. mti

megosztás
hozzászólások
jóga (1), Rigo Csaba (36), nyugdíjas (2), Don (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), sárkányrepülő (1), dohany (15), ingatlan (12), tenisz (3), Márki Péter (1), tengerpart (1), hatos lottó (93), jogszabály (1), Nagykanizsa (1), Sárdi Katalin (1), szüret (4), Novinszky Petra (1), rendőr (3), vuz kft (17), dinnye (1), vallás (1), egynapos sebészet (1), Filharmónia (1), katona (1), pszichoterápia (1), íjászverseny (1), Nagy Bálint (10), kerekpar (27), ruha (2), KDNP (1), CT (3), trianon (2), nagyik karácsonya (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Keszthelyi Táncpanoráma (7), maraton (59), LMP (4), Pál Attila (1), Pálfi László (1), zene (23), vívás (1), kereskedelem (1), lotus (1), megemlékezés (10), gépjármű (1), balatoni strandbelépő (1), Főzzünk játszva (2), hosegriado (7), karácsonyi képeslap (1), Balaton-part (10)