Facebook a bronzkorban?

2012. május 21.
Svédország és Oroszország északi részén felfedezett sziklarajzok ezrei egyfajta bronzkori "Facebookot" jelentettek a vadászó-gyűjtögető közösségek számára a Cambridge-i Egyetem régésze szerint.

Mark Sapwell az oroszországi Zalavruga, valamint a svédországi Namforsen régészeti helyszíneket kutatta, ahol a gránitfalon 2500 rajzot - állatfigurákat, emberalakokat, csónakokat, de kentaurokat és sellőket megjelenítő ábrát fedezett fel. A legkorábbi rajz hatezer éves és Svédországban található. A "bejegyzések" távoli törzseknek szóltak, ahogy az utódoknak is - olvasható a Cambridge-i Egyetem (http://www.cam.ac.uk)  honlapján.
"Mindkét helyszín folyó mellett, zuhatagnál vagy vízesésnél van. Ez tipikusan olyan hely, ahol a főleg vízi úton közlekedő bronzkori vadászok a partra vontatták állatbőrből készült kenuikat, hogy átvonszolják egy hajózható folyószakaszra" - magyarázta Mark Sapwell.
A régész elemző szoftver segítségével vetette össze az ábrákat, amelyekről képes volt virtuálisan eltávolítani rétegeket, s így nyomon követhette, miképp fejlődött a vadászó-gyűjtögető közösségek kifejezésmódja, hogyan változott az életük, amikor a nomádok lassacskán letelepedtek, s elkezdtek kereskedni.
Mark Sapwell meggyőződése szerint a rajzok, miként a bejegyzések a Facebookon, a később érkezőket "kommentelésre" késztette, akik "lájkolták" a rajzokat.
Míg kezdetben az állatrajzok, főleg a jávorantilop dominált, később megjelent az emberábrázolás. Különböző, a hétköznapi életből vett jeleneket, háborús csetepatékat is megörökítettek. Kentaurokat és sellőket is fel lehet fedezni a petroglifák között.
"Nincs bizonyíték arra, hogy ennek mitológiai háttere lenne, de nagy valószínűséggel egy újfajta gondolkodásmód megjelenését jelzi" - vélekedett a régész, aki szerint a gyakoribbá vált csónakábrázolások arra utalnak, hogy megnőtt a kereskedelem jelentősége a közösségek között.
S hogy mi hozta vissza ezeket az embereket újra és újra az adott helyszínekre, hogy a természetes "festővásznon" hagyják kézjegyüket? Mark Sapwell szerint az embereket jó érzéssel töltötte el a tudat, hogy korábban mások is jártak ott.
"Az összetartozást, az identitást jelentették ezek a helyszínek az írásbeliség megjelenését megelőző korokban" - vélekedett Mark Sapwell. mti

megosztás
hozzászólások
Vajda János Gimnázium (22), Ferenc pápa (1), zene (23), Tour de Hongrie (2), kitüntetés (6), Kányavári-sziget (1), Torsa Dániel (1), olimpia (152), luxor (99), adomány (1), közmunka (1), Z. Karvalics László (1), alpolgármester (2), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), Szent Márton (3), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), természet (2), OKJ (1), HIV (1), paleo (13), könyv (1), Szent István ünnepe (3), Don (1), georgikon (38), gasztroblogger (2), jóga (1), Kis-Balaton (1), idegenforgalom (174), Golgota Baptista Gyülekezet (1), Oroszlán Zsolt (2), újév (6), gyermek (12), tappenz (1), Benkő Lívia (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), diakhitel (7), Balatonátcsúszás (1), Magyar Telekom (1), világbajnokság (2), Négeli Noémi (1), kulfold (245), efott (6), Tóth Levente (2), Nagy Bálint (10), katona (1), Hosszú Katinka (2), energia (7), kollégium (1), helyesírás (1), Lisa (35)