Ez a dallam szólt, amikor elsüllyedt a Titanic

2013. augusztus 24.
Kiderült, hogy mit muzsikált az a malacot formázó zenedoboz, amely a Titanic süllyedésekor az egyik csónakban szólt: a La Sorella című dalt, amely 7 évvel a tragédia előtt született - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.


Az már korábban is ismert volt, hogy a hajó süllyedése közben egy mentőcsónakból zene szólt, ezt pedig egy malacpersely formájú zenélő doboz szolgáltatta, amelyet a gyerekek megnyugtatására, a vízben fuldoklók hangjainak elnyomására húzott fel állandóan egy nő. A zenélő malac évtizedeken át törötten hevert, ám a múlt héten megjavították és összeillesztették a brit tengerészeti múzeum szakemberei. Magát a muzsikát azonban hiába hallgatták újra és újra, nem tudták a művet azonosítani.

A Telegraph feltette honlapjára a melódiát, olvasói közül pedig akadtak, akik felismerték a dalt. Immár bizonyos, hogy Charles Borel-Clerc és Louis Gallini művéről, a La Sorella című dalról van szó, amely 1905-ben íródott.

A muzsikáló malac egy bizonyos Edith Rosenbaumé volt, aki túlélte a katasztrófát. A zenedoboz 2003-ban került a brit múzeumba Walter Lord és William MacQuitty gyűjteményéből. Lord írta az Egy emlékezetes éjszaka című könyvet, amely hiteles beszámolót ad a Titanic tragédiájáról, MacQuitty pedig a producere volt annak a filmnek, amely a könyvből készült 1958-ban azonos címmel. A film elkészítéséhez Rosenbaummal többször is konzultáltak.
Maga Rosenbaum és zenélő doboza története sem mindennapi. Az amerikai nő 32 éves volt a Titanic tragédiájakor, foglalkozását tekintve divatszakértő újságíró. A fából és papírmaséból készült, de valódi disznóbőrrel borított malacot anyjától kapta kabalaként azt követően, hogy túlélt egy autóbalesetet, amelyben meghalt a vőlegénye. További érdekesség, hogy a tehetős újságírónő - akinek 19 bőröndből állt a poggyásza - azt írta levelében párizsi titkárnőjének nem sokkal az utazás megkezdése után, hogy a hajó ugyan nagyszerű, ám neki mégis szűnni nem akaró rossz előérzete van. Amikor azután megtörtént az ütközés és megkezdődött a mentés, Rosenbaum visszament első osztályú kabinjába a malacáért, a fedélzetre érve azonban nem akart mentőcsónakba szállni, mert úgy vélte - sokakkal együtt -, hogy a Titanic úgysem süllyed el. Egy matróz ekkor kikapta a nő kezéből a malacot, behajította a csónakba, rárivallva, hogy ha ő nem akarja, hogy megmentsék, ám legyen. Rosenbaum erre már beszállt a csónakba, mert úgy érezte, hogy a malac révén anyja üzent neki.
http://www.telegraph.co.uk/history/titanic-anniversary/10262348/Mystery-of-eerie-music-played-as-Titanic-sank-is-solved.html

megosztás
hozzászólások
facebook (15), Bock Bisztró (12), Baptista Szeretetszolgálat (1), Benkő Lívia (1), szilveszter (6), kormany (11), VeszprémFest (1), hulladék (3), Bátortábor (1), barista (3), 3D (1), Bartha Gábor (34), felmondás (1), Varga Terézia (1), Top 50 (1), cselgáncs (1), Joós Attila (1), kalendarium (831), diakhitel (7), korcsolya (4), Szeiler (63), Balaton-átúszás (1), diákolimpia (1), eltűnt (5), minimálbér (1), Széll Tamás (1), margaret thatcher (1), kulfold (245), képviselő-jelölt (5), nyugdíjas (2), traffipax (4), földrengés (2), alga (1), Puskás Tamás (3), hévízi kifolyó (3), gerincvédelem (1), freestyle foci (1), balatoni strandbelépő (1), pszichoterápia (1), pápa (1), Varga Andrea (13), festetics (22), rádió (1), Pete Krisztina (1), munkaszünet (1), oscar (13), Manninger Jenő (384), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), google (3), TRX (22)