Csontban keletkező hormon hat a termékenységre

2011. február 22.
A csontok fontos szerepet játszanak a férfi termékenységében - legalábbis az egereknél. Amerikai kutatóknak ugyanis sikerült azonosítaniuk egy hormont, amely a csontokban keletkezik, és kapcsolatot teremt azok és a hím ivarmirigyek, a herék között.

Már korábban ismert tény volt, hogy az ivarmirigyek befolyásolhatják a csontképzést. Ellenkező irányú hatásról azonban eddig nem tudtak. Az oszteokalcin nevű hormon az emberben is előfordul, így a férfiak terméketlensége is eredhet akár a csontokban is - spekulálnak Gerard Karsenty, a New Yorki-i Columbiai Egyetem kutatója és kollégái a Cell című szaklapban.
Korábbi kutatásokban Karsenty és kollégái kikutatták, hogy az egerek csontjai jótékony hatással vannak a vércukorszintre és a zsírégetésre, mégpedig egy olyan hormon által, amely a csontképzésért felelős sejtekben keletkezik. Nem sokkal ezután a hormont sikerült a legtöbb gerinces állatban előforduló oszteokalcinként azonosítani.
Hogy kiderítsék, hatással van-e az oszteokalcin a petefészkekre és a herékre, egereket és sejtkultúrákat vizsgáltak a kutatók - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Az oszteokalcin-hiányban szenvedő hím egerek kevesebb tesztoszteront termeltek - ez a hím nemi hormon nagy befolyással van az állatok termékenységére. Ennek megfelelően csökkent a spermiumszámuk, és kevesebb utód származott tőlük.
Az oszteokalcin-túltengés ugyanakkor különösen termékennyé tette az egérhímeket. A csontban keletkező hormon közvetlenül a herék tesztoszteront előállító sejtjeire hat, azoknak ugyanis testre szabott kapcsolódási helye van az oszteokalcin számára - mutatták ki a kutatók.
A hormon érdekes módon nem befolyásolta a nőstény egerek termékenységét. Ez azért furcsa, mivel az ivarmirigyek csontokra gyakorolt hatása jóval erősebb a nőstény állatok és a nők esetében, mint a férfiaknál. Amikor a menopauza beálltával csökken a vér ösztrogénszintje, csökken a csontok sűrűsége is, és megnő az oszteoporózis kockázata.
Most, hogy Karsenty és társai azonosították a hormon kapcsolódási helyét a herékben, könnyen utána lehet járni, hogy a férfiak terméketlensége egyes esetekben az oszteokalcin-hiányra vezethető-e vissza. Amennyiben sikerül kimutatni az összefüggést, jó eséllyel találhatnak olyan hatóanyagot, amelynek segítségével befolyásolható a folyamat és helyreállítható a termékenység - vélekednek a kutatók. mti

megosztás
hozzászólások
munka törvénykönyve (1), republic (1), szűrés (1), kávé (2), zene (23), regatta (2), internet (20), facebook (15), vegetariánus (1), vb (8), halál (42), földrengés (2), előadás (14), óraátállítás (3), ARC (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), baleset (169), munka (11), Platán étterem (1), Partics Roland Hunor (1), bor (26), posta (1), túlsúlyos (3), hó (4), autó (3), Zalaszántó (2), Magyar Telekom (1), Hotel Zenit (3), aranyérem (1), nyaralas (12), egynapos sebészet (1), Baptista Szeretetszolgálat (1), Fodor Márk (8), atlétika (6), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), vasút (10), ló (1), gyilkosság (1), meteorologia (146), nagyik karácsonya (1), Palásthy Bese (1), A Dal (3), hotel mirage (1), fesztival (93), Kovács Beatrix (1), állatok (16), europa-bajnok (5), percdíj (1), tiltakozás (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6)