Az ásítás a test termosztátja

2011. szeptember 21.
Az ásítás nemcsak a fáradtság vagy unalom jele, hanem a test módszere is arra, hogy agyunkat hűtse - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).

Ahogyan a számítógép, úgy agyunk is akkor működik a legjobban, amikor "hűtve" teheti. A túl nagy terhelés túlhevüléshez vezethet, amely csökkenti az információk feldolgozási képességét.
A kutatás eredményei azt sugallják, hogy amikor a fej elkezd felmelegedni, az ásítás természetes termosztátként működik, mert lehetővé teszi, hogy hidegebb levegő áramoljon be és egészségesebb hőmérsékletre hűtse az agyat.
Százhatvan arizonai önkéntest vontak be tanulmányukba a Princetoni Egyetem kutatói, akik úgy találták, hogy télen, amikor testhőmérsékletük magasabb volt, mint a környezet, csaknem kétszer gyakrabban ásítottak az emberek, mint nyáron. Nyáron ugyanis kevesebb haszon származik az ásításból, mert a belélegzett levegő melegebb lehet, mint a test hőmérséklete.
Az agy hőmérsékletét befolyásolja az általa feldolgozandó feladatok mennyisége, a keringő vér hőmérséklete és áramlási sebessége.
Andrew Gallup kutatásvezető elmondta, hogy a túlhevült agy az álmossághoz hasonló érzést okoz, ami megmagyarázhatja miért ásítunk akkor is, amikor valóban álmosak vagyunk.
"Amikor melegebb a testünk, nagyobb eséllyel érezzük magunkat fáradtnak. Éjszaka, amikor aludni készülünk, a testünk hőmérséklete a legmagasabb ponton van a napon belül" - tette hozzá Gallup. mti

megosztás
hozzászólások
felmondás (1), szilveszter (6), családbarát (1), média (1), kresz (2), pollen (3), Ugrimanók (1), fejlesztés (12), Zalai Kutyasuli (1), Csikós Beatrix (1), jatek (2), Csősz-Tóth Norbert (1), képviselő-jelölt (5), erdekes (538), Balaton Sound (2), tispol (3), Polgár Zsolt (1), Zsittnyán Tamás (1), vírus (1), sárkányrepülő (1), Szemfüles egyesület (3), termálfürdő (1), Csöre Gyula (1), kék zászló (1), Kányavári-sziget (1), Az év orvosa (1), korhaz (99), menzareform (4), túlsúlyos (3), keprol kepre (7), triatlon (13), tavaszi szél vizet áraszt (1), keszthely balaton kekszalag (5), torkos csütörtök (3), Taliándörögd (1), vendégéjszaka (2), Örvényeshegy Piknik (3), dunantul (23), sofőrszolgálat (1), Apák napja (1), sztár (2), állatvédő (5), Horváth Mariann (1), kalendarium (831), Ollári Barbara (1), SzezOn bevásárló közösség (1), keszthelyi-hegység (1), Burgonyakutatási Központ (2), kozlekedes (8), Balaton (1157)