A Temzébe süllyedhet a brit parlament

2012. január 22.
Lehet, hogy előbb-utóbb ki kell költözniük a képviselőknek a brit parlament világhírű épületéből, amely folyamatosan süllyed, és szakértők szerint még annak a veszélye sem kizárható, hogy a Temze iszapjába merül.

A Mail on Sunday vasárnapi lap által idézett bennfentes források szerint a héten kerül a képviselők elé az állagfelmérők jelentése, amely - a Temzébe süllyedés kockázata mellett - elektromos problémákra, tűzveszélyre és számos egyéb épületbiztonsági kockázatra hívja fel a figyelmet. Ezek közé tartozik a konzervatív vasárnapi brit tömeglap értesülése szerint az is, hogy a parlament központi fűtési rendszerének kazánjai, amelyeket még a II. világháború előtt szereltek fel, "bármikor felrobbanhatnak".
A renoválási költségek elérhetik az egymilliárd fontot, de a lapnak nyilatkozó illetékesek egyike azt mondta, hogy "könyvelői szempontból nem lenne logikus egymilliárd fontot rákölteni egy egymilliárd font értékű ingatlan rendbehozatalára".
Az alsóház egyik szóvivője a lapnak megerősítette, hogy a parlament épületegyüttesének eladása "a lehetőségek között van", bár ez "bonyolult" lenne, tekintettel arra, hogy védett műemlékről van szó.
Számítások szerint a költségvetés jól járna, mivel az állam a parlament épületéért egymilliárd fontot is kaphatna, egy új törvényhozási központ felépítése pedig megúszható lenne 500 millió fontból. A helyszín történelmi jelentőségét azonban nem lehet pénzben mérni: igaz, hogy a brit parlamentnek otthont nyújtó épület 1870-re nyerte el jelenlegi formáját, de ugyanitt már 1213-ban is üléseztek közrendi képviselők.
A legnagyobb problémát a süllyedés okozza, amelyet súlyosbítanak az elmúlt évtizedek felszín alatti nagyszabású munkálatai. A parlament alatt két metróvonal és egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna húzódik, emellett a képviselők számára épült egy mélygarázs is.
Ezeknek már látható következményei is vannak. Az 1858-ban felépült, 97 méter magas világhírű óratorony, a Big Ben - először csak a benne lakozó óraharangot hívták így, de a becenév azóta átragadt a toronyra is - legmagasabb pontján immár 43 centiméternyi hajlást mutat, a torony dőlésszöge északnyugat felé 0,26 fok, és ez bizonyos távolságról most már szabad szemmel is észlelhető. mti

megosztás
hozzászólások
munkanelkuli (2), dunantul (23), Klenovics Mónika (2), Baptista Szeretetszolgálat (1), tiltakozás (1), Golden Globe (3), gasztronómia (5), Reischl-sörház (1), gasztroblogger (2), Kerner Gábor (2), Marsalkó Dávid (1), Ollári Barbara (1), média (1), földrengés (2), Magyar Turizmus Zrt (45), torkos csütörtök (3), vonyarcvashegy (158), óraátállítás (3), keszthely foter (201), Krasznai István (1), egészség (131), csapadék (1), ZalaSprings Golf Resort (2), tűzoltó (32), ARC (1), táplálkozási tanácsadó (1), regisztráció (1), proa (1), jótékonyság (3), keszthelyi-hegység (1), punkosdi regatta (9), Csengei Agota (16), Év szállása (1), szunyog (3), Ekmann László (1), orosz (1), képviselő-testület (37), debrecen uszo eb (16), vízkereszt (1), vírus (1), GESZ (11), Balatongyorok (136), Négeli Noémi (1), statisztika (2), Hírek képekben (10), VÉDA (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), gyógyítás (2), Kányavári-sziget (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6)