A szülők is óvatlanok a Facebookon, nem csak a gyerekek

2011. július 13.
A szülők is óvatlanok a Facebook közösségi portálon: kutatók szerint ugyanakkora az esélye annak, hogy túl sok személyes információt osztanak meg az oldalon, mint a tinédzsereknél.

"A Facebook nem csak a fiatalok körében vált jelenséggé - magyarázta a szakemberek egyike, Emily Christofides PhD-hallgató, a kanadai Guelphi Egyetem kutatója, akit a ScienceDaily internetes folyóirat (www.sciencedaily.com) idézett. - Az internetes környezet minden korosztály képviselőre befolyással van. A szülők és a gyerekek egyaránt túl sokat adnak ki magukról, többet, mint esetleg azt más közösségi színtereken tennék. Bizonyos pszichológiai tényezők erősítik is ezt a viselkedést."
Az egyetem 285, 19 és 71 év közötti felnőttet és 288 kiskorú jelenlétét vizsgálta a Facebookon. A kiskorúak életkora 9 és 18 év közötti volt, noha a világ legnépszerűbb közösségi portálja 13 éves kortól várja soraiba a felhasználókat: becslések szerint azonban 7,5 millió tag életkora nem éri el a 13-at.
Az eredmények szerint a fiatalok többet árulnak el magukról, mint a felnőttek, de csak azért, mert több időt töltenek a közösségi hálón, és nem azért, mert kevésbé törődnének a biztonsággal. A tinik naponta átlagosan 55 percet, míg a felnőttek 38 percet szörfölnek a Facebookon.
Az idősebbek viszont kevésbé vannak tudatában a kiszolgáltatottság következményeinek - derült ki a kutatásból, amely szerint minél több időt tölt valaki a közösségi portálon, annál több dolgot oszt meg magáról.
A megosztás mozgatórugói között fontos tényező a népszerűség iránti vágy - világítottak rá a szakemberek. Megítélésük szerint
a Facebook olyan környezet, amely személyes információk megosztására bátorítja az embereket, és előfordulhat, hogy ugyan törődnek a biztonsággal, de mégis lemondanak róla a népszerűség érdekében. mti

megosztás
hozzászólások
uszoda (9), felmondás (1), szauna (2), Ekmann László (1), idegenforgalom (174), kormany (11), Helikoni ünnepség (4), Schmied Zoltán (1), keszthelyi kilometerek (78), munka (11), balatoni strandbelépő (1), állatok (16), autizmus (2), Semmelweis Egyetem (1), szakács (1), balett (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), kerekpar (27), Balaton Szinház (959), unicef (1), KRAFT (5), Palásthy Bese (2), reklám (1), természet (2), Év szállása (1), gyed (3), LMP (4), sorkötelezett (1), matolcsy gyorgy (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), boldog (1), kollégium (1), gasztronómia (5), Bóka Péter (1), oscar (13), belfold (1440), magyar dal napja (8), Szeiler (63), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), Jemen (1), internet (20), keszthely foter (201), Burucs Szabolcs (2), vitorlásverseny (30), sarmellek (53), TDM (3), monitormagazin (107), jégpálya (4), országgyűlési képviselő (33), jogsebész (9)