A pockoknál a méret a lényeg

2011. október 10.
A dominancia kulcsa a vöröshátú erdeipocok esetében a nemi szerv nagyságában rejlik. A domináns hímek péniszcsontja szélesebb, mint alárendelt társaiké - derítették ki európai kutatók az apró rágcsáló szaporodási viselkedését kutatva.

A baculum néven is ismert csont az evolúció során az emberből eltűnt, számos emlős rendelkezik azonban vele, többek közt a csimpánzok és a gorillák is. Pontos szerepét máig nem sikerült meghatározni.
Jean-Francois Lemaitre, a Liverpooli Egyetem kutatója francia és svájci kollégáival vadon élő vöröshátú erdeipockokat (Myodes glareolus) fogott be az angliai Cheshire megyében, hogy megvizsgálja, anatómiai változásokhoz vezetett-e az evolúció során a hímek közti versengés. A vöröshátú erdeipocok legfeljebb 18 hónapig él, a nőstények egy év alatt négy-öt almot nevelnek fel, és egyetlen szaporodási cikluson belül számos hímmel párzanak.
A kutatók a befogott állatok laboratóriumban nevelt kölykeivel végeztek kísérleteket. Két-két hímet helyeztek egy-egy nőstény fészekanyagához, majd meghatározták az általuk hagyott szagminták mennyiségét. A több szagnyomot hagyó hímeket dominánsként sorolták be, mivel azok több erőfeszítést tettek azért, hogy magukhoz vonzzák a nőstényt.
Ezt követően a kutatók az összes hím péniszcsontjáról röntgenfelvételt készítettek, majd összehasonlították azokat. Míg a korábbi kutatások a rágcsálók baculumának hosszára koncentráltak, a mostani adatokból kiderült, hogy nagyobb szerepe van a szélességnek - írták Lemaitre és kollégái a Behavioural Ecology and Sociobiology című szaklapban.
A domináns hímek péniszcsontja szélesebb, de nem hosszabb, mint az alárendelt hímeké - fejtette ki Lemaitre a BBC-nek (www.bbc.co.uk). Úgy vélekedett, ennek oka abban keresendő, hogy a nőstények peteleválásához fizikai stimulációra van szükség, és a szélesebb péniszcsont esetleg több pete leválását eredményezheti, ami nagyobb szaporodási sikerhez vezet.
Lemaitre elmondása szerint kutatásuk az első lépés a nemi szervek felépítése és a szaporodási siker közti összefüggések megértéséhez az emlősök esetében. mti

megosztás
hozzászólások
Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Novinszky Petra (1), tengerpart (1), keszthely program (1241), europa-bajnok (5), Kányavári-sziget (1), fájdalommentes (3), Cseh László (1), Torsa Dániel (1), Balaton Szinház (959), gyilkosság (1), film (8), kozlekedes (8), alakformálás (6), egyház (2), felveteli (29), magyar dal napja (8), Selmeczy Zsuzsanna (5), óvoda (7), kereskedelem (1), husvet (14), drog (3), vendeglátás (6), gazdasag (363), vallás (1), hatos lottó (93), boldog (1), KDNP (1), tűzoltó (32), posta (1), online (1), internet (20), Ollári Barbara (1), Tóth Levente (2), betegség (12), angus marha (1), macska (1), Illés Fanni (1), biztosítás (2), sütemény (1), regisztráció (1), iskola (338), állatvédő (5), Zalai Kutyasuli (1), tabor (6), szilveszter (6), Budapest (3), Béres Attila (2), karate (2), Cserszegi fűszeres (1)