A galambok nem felejtenek

2011. július 07.
Az arcvonások alapján képesek felismerni, illetve megkülönböztetni egymástól az embereket a vadon élő, idomítatlan galambok, még a ruházat átcserélése sem téveszti meg őket - derült ki egy új tanulmányból.

A laboratóriumokban betanított galambokról már rég bebizonyosodott, hogy remek megfigyelők, ám most először készült olyan kutatás, amely a vadon élő, idomítatlan társaiknál vizsgálta ugyanezt a képességet. A párizsi belváros egyik parkjában végzett kísérlet során két azonos bőrszínű, termetű, ám eltérő színű köpenyt viselő kutató etette a galambokat, ám míg egyikük nem foglalkozott a madarakkal és hagyta azokat nyugodtan csemegézni, addig a másik elhessegette őket.
Később mindketten békésen etették tovább a madarakat, ám a galambok továbbra is elkerülték az először ellenségesen viselkedő kutatót. Később a köpenyek átcserélése sem tévesztette meg a szárnyasokat. "Nagyon valószínű, hogy a galambok az arcuk alapján különböztették meg a kutatókat, mivel mindketten hasonló korúak, testfelépítésűek és bőrszínűek voltak" - mondta az University of Paris Ouest Nanterre la Défense munkatársaként dolgozó Dalila Bovet, a tanulmány társ-szerzője.
"Érdekes módon a galambok mindenfajta betanítás nélkül az egyének legbiztosabb megkülönböztető jegyét (valószínűleg az arcot) választották alapul a tájékozódáshoz ahelyett, hogy a kutatók testét nagyjából 90 százalékban elfedő köpenyekre hagyatkoztak volna" - idézte a szakembert a ScienceDaily tudományos hírportál (http://www.sciencedaily.com).
További kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, hogy a galambok vajon megtanulták-e, hogy az emberek rendszeresen cserélik a ruházatukat és ezért választottak inkább egy jóval stabilabb alapot az azonosításhoz, vagy egyfajta genetikai alapja van ennek a képességnek, amely a szárnyasok megszelídítéshez, illetve a városi környezethez való alkalmazkodásukhoz köthető.
Az eredményeket a brit kísérleti biológiai társaság Glasgowban megrendezett éves konferenciáján ismertették a szakemberek. mti

megosztás
hozzászólások
orosz (1), vegetariánus (1), időkép.hu (2), muzeum (55), pedagógus (6), lotus (1), Sifter Rózsa (1), regatta (2), verklifesztivál (3), állami (1), érettségi megoldás (5), Kastély kávézó (1), óvoda (7), jótékonyság (3), Horváth Lászlóné (1), tornádó (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), triatlon (13), webshop (1), Balatoni Múzeum (98), Pálfi Attila (1), Bálint NatáLia (2), borünnep (24), hűtőgépcsere-program (1), Főügyészség (7), Rio 2016 (32), vasút (10), Max (83), zeneszerző (1), gasztroblogger (2), kresz (2), Krepsz Zoltán (38), Telecom (2), Brüsszel (1), Spar (1), jog (3), alakformálás (6), kábítószer (9), felveteli (29), palyazat (164), Ács István (10), Főzzünk játszva (2), felmondás (1), balatongyorok jazz (23), power-bank (1), Béres Attila (2), Kardos Gábor (6), képviselő-testület (37), paralimpia (4)