Tisztelt Jogsebész! Több kérdésem is lenne!

2014. április 08.
1. egy örökhagyónak jogában áll kizárólagos örököséül megnevezni egy szervezetet, egy állatot, egy idegen személyt vagy egyik testvérét, úgyhogy van kettő gyermeke, nőtlen, szülei, sem nagyszülei nem élnek, élettársa nincs. Lakása, autója saját nevén van, bankszámláját Ausztriában tartja és ahhoz mi hozzáférhetünk-e végrendelet kizárása esetén?

2. Volt férjem Ausztriában osztrák munkaközvetítőn keresztül dolgozik osztrák cégnél. Jelenleg a minimumot fizeti (30.000 FT- két gyermekünk után). Van-e lehetőségem kérvényezni a bíróságtól, hogy tiltassa a külföldi fizetéséből a 20% gyerekenként? Bele van írva a válási papírokba, hogy külföldi fizetésből is vonni kellene a 20%-t. Fizetési papírjaihoz nem férek hozzá és pontos munkahelyeit nem tudom. Ingyenes tanácsadáson többször is voltam és azt mondták, hogy nekem kellene nyomozni és mindent kideríteni, mert nekik ez nem hatáskörük és nem tehetnek semmit, egyedül az adóhivatal, azonban ez ügyben a bíróságnak kell kérvényezni az adóhivataltól a felülvizsgálatot. Tisztelettel 2014. 03. 18.
 
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Az örökhagyó végrendelettel - vagy kifejezett nyilatkozattal, vagy más személyek örökössé nevezésével - a törvényes örököseit kizárhatja az öröklésből. Ez azt jelenti, hogy a törvényes örökösök - pl. gyerekek - csak köteles részre lesznek jogosultak. A köteles rész mértéke fele annak, mint amit egyébként örökölnének. Ami a tartásdíjat illeti: azt kellene tennie, amit az adóhatóságnál javasoltak. Tehát a bíróságnál kellene kezdeni, és ők majd hivatalosan keresik meg az adóhatóságot, Önnek nyilván nem adnak közvetlenül információt.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel: dr. Lendvai Zsuzsanna ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Ács István (10), Cseh László (1), google (3), mozi (13), keszthely program (1241), Fidesz (14), hirdetés (1), zivatar (1), Bányai László (2), Németh József (1), Halott pénz (1), gerincvédelem (1), ország torta (1), 1956 (1), uzemanyag (24), Puskás Tamás (3), mentő (9), meiszner kati (16), freestyle foci (1), Giro d'Italia (1), Monitor Extra (21), EU (14), Március 15 (2), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), georgikon dse (7), Palásthy Bese (2), OKJ (1), Zalaegerszegi Törvényszék (12), világnap (1), kert (1), Babos Lajos (1), Manninger Jenő (384), Alsópáhok (51), tanulmány (11), munkaszünet (1), érettségi megoldás (5), sportlövő (2), Eurostat (1), Balaton-átúszás (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), Lidl (1), voroskereszt (24), természetgyógyászat (2), Tál Zoltán (2), miniszterelnök (2), Golfclub Imperial Balaton (2), Balaton (1157), online (1), Radnóti Miklós (1), cigaretta (13)