Tisztelt Jogsebész! Az egyidejű számla kibocsátás és nyugta adás után érdeklődőm!

2014. május 09.
Egyéni vállalkozó vagyok, áfa körön kívüli adózó! Online pénztárgép üzemel és az egyidejű számla kibocsátás és nyugta adás után érdeklődőm, eddigiekben kettőpéldányos számla tömböt használtam és nyugtát hozzá tűztem ez a forma maradhat így vagy változott? Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!
A számla adási kötelezettség feltételei tudomásom szerint nem változtak.
„Az áfa adóalany az Áfa tv. számla adási kötelezettségre vonatkozó általános szabálya szerint köteles számlát kibocsátani a belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítéséről, szolgáltatásnyújtásáról a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője részére.” [áfa tv 159.§] Mentesül az adóalany, azaz Ön a aszámla kiállítás kötelezettsége alól az alábbi esetekben: „Áfával számítottan 900 ezer forint értékhatár alatt mentesül a számlaadási kötelezettség alól az adóalany, ha a terméket megvásárló, a szolgáltatást igénybevevő, olyan nem adóalany személy (ide nem értve a nem adóalany jogi személyeket), aki az ügylet ellenértékét – a teljesítés napjáig – készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel, vagy pénzhelyettesítő eszközzel megtéríti, és számla kibocsátását nem kéri.” [áfa tv 259.§] Az itt említett feltételek teljesülésekor azonban adóalanynak nyugtaadási kötelezettsége keletkezik.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel: onlinejogsebesz.hu

 

megosztás
hozzászólások
spinning (2), Telecom (2), gyilkosság (1), gyermekszám (1), Jobbik (10), labdarugas (25), csillaghullás (2), transzfer (1), Pálfi László (1), Kehidakustány (1), jogsebész (9), Cseh László (1), alapítvány (2), diákolimpia (1), mozi (13), Babos Lajos (1), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), fejlesztés (12), Selmeczy Zsuzsanna (5), levendula (2), tour de france (1), autó (3), verklifesztivál (3), építész (3), Tata (1), minimálbér (1), vírus (1), jaras (36), jogszabály (1), menzareform (4), daganat (6), vb (8), hatos lottó (93), Happy Dixieland Band (8), Kardos Gábor (6), kormánymegbízott (1), police (513), szunyog (3), Horvath Terez jegyzo (29), keszthelyi kilometerek (78), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), Pete Krisztina (1), Tóth Csaba (3), Keszthely HUSZ (3), vallás (1), nagyméret (1), republic (1), EU (14), kovács (1), Gyarmati Noémi (1)