Tisztel Jogsebész! Kaphat-e édesanyám ápolási díjat?

2014. április 08.
Segítségét szeretném kérni a következőkben. Mamám Alcheimer-kóros egy ideje, most az orvos megállapította, hogy állandó és tartós gondozásra szorul.

Édesanyámnak ez esetben otthon kell maradnia vele, így megszűnik az állása.
Kérem írja meg, kaphat-e édesanyám ápolási díjat és ez esetben milyen szervekhez kell fordulni az igénnyel, és mekkora összegről lehet szó. Illetve hogy változik-e mamám nyugdíja. (90.000 Forint körüli)
Válaszát előre is köszönöm!

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Édesanyja természetesen kaphat ápolási díjat az orvos szakvéleménye alapján. Az ápolási díj havi összegét minden évben a központi költségvetésről szóló törvény határozza meg, ez idén 29.500 Ft. Az ápolási díjnak három fajtája van: az általános, az emelt összegű és a kiemelt ápolási díj. A kiemelt ápolási díj az általános összegének  180%-a, az emelt összegű ápolási díj az általános összegének 150%-a. Az ápolási díj folyósításának időtartama szolgálati időre jogosít. Ha a nagymama bekerülne fekvőbeteg gyógyintézetbe, akkor az ápolási díjra való jogosultság megszűnik. Az ápolási díj mellett az édesanyja félállást vállalhat. Az ápolási díj a nagymama nyugdíjának összegét nem érinti. Az ápolási díj iránti kérelmet a Fővárosi/Megyei Kormányivatal Járási/Kerületi Hivatlánál kell benyújtani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel: dr. Náday Judit ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
étterem (11), voroskereszt (24), Komoróczi Lajos (3), alkohol (4), Szeiler Stúdió (32), bíróság (8), Bradley Cooper (1), alapítvány (2), Márton nap (1), goldmark muvelodési kozpont (60), Telecom (2), diákolimpia (1), Hegyi Roland (HR) (5), közétkeztetés (4), Marsalkó Dávid (1), alakformálás (6), Novinszky Petra (1), Polgár Zsolt (1), Gulyás Orsolya (2), diakhitel (7), holokauszt (1), kulfold (245), vitorlázás (37), Csokonai társaság (1), gyermekfelügyelő (1), Tar László (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), Clemens Zsófia (1), TDM (3), proa (1), média (1), repülőtér (21), erdő (2), Szabó Ilona (1), baleset (169), Balaton Sound (2), Horvath Terez jegyzo (29), Pálfi László (1), népszavazás (1), Owaimer Zoheir (1), Csángó Zsuzsa (1), telefon (3), munkaviszony (1), vendeglátás (6), dinnye (1), Novák Péter (1), Erdély (2), Cserszegi fűszeres (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), Zalacsány (4)