Kedves Onlinejogsebész! Az önvédelemmel kapcsolatosan szeretnék kérdezni

2014. március 02.
Tudtommal a 8 cm-nél nagyobb szúró/vágóeszköz hordása közterületen büntethető 50.000 Forintig terjedő bírsággal. Ám ennek ellenére azt kérdezném, hogy szabad-e mondjuk egy 10 cm-es rugóskéssel vagy akármilyen hasonló eszközzel önvédelmet gyakorolni egy veszélyes helyzetben? Válaszát előre köszönöm! Tisztelettel.

Kedves Kérdező!

Kérdését mind szabálysértési mind büntetőeljárási szempontból megvizsgáltuk.

Szabálysértéssel összefüggésben az alábbiakat tudjuk mondani: Alapesetben igaz, hogy a 8 cm pengehosszúságot meghaladó szúró- vagy vágóeszközt nem lehet magunknál tartani. A rugóskés esetében nincs előírás arra nézve, hogy annak hány centiméter pengehosszúságúnak kell lennie, annak jellegéből adódóan (egy gombnyomásra kinyílik) alapból közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősül, melyet közterületen, nyilvános helyen – ideértve az ott lévő járművek belső tereit is –, valamint közforgalmú közlekedési eszközön tilos birtokolni (ugyanúgy, mint a 8 cm-t meghaladó szúró- vagy vágóeszközt. Rendőri intézkedés során mindenképpen el fogják Öntől venni az eszközt, elsősorban az elkövetés eszközeként büntetőeljárásban, de ha esetleg máshogy alakul a történet, akkor szabálysértési feljelentést mindenképp tesznek közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt.

A cselekmény a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdésébe ütközik és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 198. § (1) bekezdés szerint minősül. Büntetési tétele: helyszíni bírság esetén 50.000 forintig, ismételt elkövetés esetén 70.000 forintig, feljelentés esetén 150.000 forintig és 180 óra időtartamig terjedő közmunkáig büntethető, valamint kötelező az elkobzás is. A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet mellékletének a) pontja nevesíti a rugóskést.

Büntetőjogi szempontból: Ebben a kérdéskörben én óva inteném önt attól, hogy késsel próbálja meg megvédeni magát egy esetleges támadás során. Rendkívül körültekintő vizsgálatot folytat le a nyomozó hatóság a jogos védelmi helyeztre való hivatkozás esetén és nagyon nehéz azt bizonyítani, hogy a védekező valóban jogos védelmi helyzetben járt el és az is előfordulhat, hogy önt fogják eljárás alá vonni testi sértésért, vagy akár súlyosabb bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt (ez természetesen a történeti tényállástól függ elsősorban). A jogos védelmi helyzetet a büntető törvénykönyv alábbi paragrafusai szabályozzák: 29. § (1) Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. (2) Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi. (3) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől. 29/A. § Nem büntethető, aki a saját, illetőleg a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzéséhez szükséges védelmi eszközt alkalmaz, ha az az élet kioltására nem alkalmas, és annak folytán a jogtalan támadó szenved sérelmet, továbbá ha a védekező a sérelem elkerülése érdekében mindent megtett, ami tőle az adott helyzetben elvárható volt. Itt az utolsó bekezdésre hívnám fel a figyelmét, hogy egy 10 cm pengehosszúságú kés igenis alkalmas lehet egy emberi élet kioltására.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
www.onlinejogsebesz.hu

megosztás
hozzászólások
goldmark muvelodési kozpont (60), keprol kepre (7), margaret thatcher (1), kulturalis (4), táncpanoráma (5), év fürdője (4), torkos csütörtök (3), euronews (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), Balatongyorok (136), Joós Attila (1), kötélugró (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Balatoni Szövetség (3), Aradvári László (1), pálinka (2), magyar (1), Mikulás (8), lotus (1), borünnep (24), Básti Juli (1), esztétika (8), autó (3), fájdalomambulancia (2), test (1), unicef (1), police (513), gyász (1), Tál Zoltán (2), Torsa Dániel (1), tranzakciós díj (1), Tar László (1), ipsos (1), gyermekfelügyelő (1), recept (178), Zalaszántó (2), KeszthelyFest (15), szép (9), fitnesz (1), Varga Endre (4), helyesírás (1), cukorbetegség (2), Bedő Beáta (10), törvény (1), ellenőrzés (2), dunantul (23), internet (20), gasztronómia (5), Udvaros Dorottya (1), Lisa (35)