Felmondhatnak, ha visszamegyek GYED-ről?

2014. február 28.
Tisztelt Jogsebész! Jelenleg GYED-en vagyok, áprilisban lesz 1 éves a kisfiam. Májustól visszamennék dolgozni a korábbi munkahelyemre 4 órában.
 De félek, hogy ha visszamegyek akkor felmondanak nekem.
 Megtehetik ezt jogszerűen?

 Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező!
A munkáltató jogszerűen csak szigorú szabályok szerint mondhat fel a gyermeke harmadik életévének betöltéséig, önt ún. felmondási korlát védi.
Ez azonban nem vonatkozik a közös megegyezésre, ebben az esetben azonban az ön beleegyezése is szükséges a jogviszony megszüntetéséhez. És nem vonatkozik az azonnali hatályú felmondásra sem.

A felmondási korlát a jogszabály értelmében azt jelenti, hogy  a munkáltató a munkaviszonyát "munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. § (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.", vagyis csak akkor, ha egyébként az azonnali hatályú felmondásra indokot adó okból. (Mt. 66. § (4) bek.) 
Ezen kívül a munkaviszony "a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. § (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja." (Mt. 66. § (5) bek.)

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!


Üdv.:

www.onlinejogsebesz.hu
 

megosztás
hozzászólások
felsőoktatás (9), Liszkay (2), hűtőgépcsere-program (1), szalon (1), dunantul (23), Az év orvosa (1), Happy Dixieland Band (8), Darren Cranmer (2), gyermekszám (1), lakás (3), támogatás (5), migráns (3), Tál Zoltán (2), 2016 (2), Biró Lajos (1), hullámmasszázs (1), gépjármű (1), Forstner Anna (1), jóga (1), Kartali Zsuzsanna (1), retro (1), nav (29), alternatív gyógymód (1), Balaton átúszás (5), egészség (131), Hosszú Katinka (2), árviz (2), Balsai Móni (1), labdarugas (25), alakformálás (6), keszthelyi kilometerek (78), Owaimer Zoheir (1), Halház kft (1), Tour de Hongrie (2), La Montanara (1), sofőrszolgálat (1), Street Festival Keszthely (1), Balatongyorok (136), vízilabda (2), Ruzsics Ferenc (434), gyermekbarát (2), KiBeszél (14), Tóth Csaba (3), Gachályi András (3), Vaszily Zsolt (3), tanulmány (11), kresz (2), munkanelkuli (2), Krassói Katalin (1), Villányi Éva (1)