Feljelentettek, mert egy telefont eladtam, de az állapota nem felelt meg a vevőnek

2014. március 10.
Tisztelt Jogsebész! Feljelentettek, mert egy telefont eladtam, de az állapota nem felelt meg a vevőnek. Mire számíthatok?

Tisztelt Jogsebész!
Feljelentettek, mert egy telefont eladtam, de az állapota nem felelt meg a vevőnek. Ma kaptam egy levelet miszerint ismeretlen személy elleni tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt tanúként beidéztek a rendőrségre.

Mire számíthatok?
Mi lehet ennek a következmény, illetve az anyagi vonzata?
A vevő még a reagálásom előtt feljelentett és meg is fenyegetett, igaz ezért később bocsánatot kért ezt is elmondhatom a rendőrségen?


2014. 03. 06.
 
Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Általánosságban az alábbi tájékoztatást tudom Önnek adni.


A tulajdon elleni szabálysértések a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések körébe tartoznak, az ügyekben a döntés meghozatalára csak a bíróság jogosult, a büntetési tétele ötezer forinttól háromszázezer forintig terjedhet, de büntetésként kaphat közérdekű munkát vagy legsúlyosabb esetben egytől hatvan napig terjedő időtartamú elzárást is.


Az elzárással is büntethető szabálysértések esetén a bírósági eljárást mindig megelőzi a Rendőrség által elvégzett, ún. előkészítő eljárás, Ön ennek kapcsán tanúként kapott idézést. Mivel e minőségben került bevonásra az eljárásba, ez azt jelenti, hogy az jelenleg még nem Önnel szemben folyik.


Tanúként jogában áll megtagadni a vallomást, ha azzal magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná. Ha vallomást tesz, az a későbbiekben bizonyítékként felhasználható Önnel szemben. A beismerő vallomás, a hatósággal való együttműködés a Szabálysértési Törvényben garantált enyhítő körülmény.


Jelenleg még túl sok a bizonytalansági tényező, mivel nem lehet tudni, hogy mit tartalmaz a feljelentés, hogy milyen vallomást tett tanúként a feljelentő, ha már meghallgatták (amit tanúként Ön nem is ismerhet meg).A szabálysértési hatóság a tényállás bizonyítása érdekében a telefont tárgyi bizonyítási eszközként lefoglalhatja és szakértővel bevizsgáltathatja és ha bebizonyosodik, hogy a feljelentőnek van igaza, akkor a szakértői költséget is Önre terhelik. Az Ön meghallgatásától is sok minden függ, mivel azt követően fog dönteni a hatóság a további eljárási cselekményekről.

A vevő fenyegetésének tartalmát nem ismerem, de azzal kapcsolatban tehet természetesen feljelentést, illetve azt a meghallgatása során a hatóság elé tárhatja, melynek kapcsán egy újabb eljárás fog indulni.

Az ilyen jellegű ügyekben van lehetőség az ún. mediációs (közvetítői) eljárásra is. Ez azt jelenti, hogy egy harmadik fél (közvetítő, mediátor) bevonásával a szabálysértési eljárás keretén belül a sértettel egyeztetnek a szabálysértés által okozott kár megtérítésében vagy jóvátételében. Ezt Ön és a sértett is kezdeményezheti a meghallgatásukon. A mediációs eljárás feltétele az, hogy abba mindketten beleegyezzenek, hogy Ön elismerje a szabálysértés elkövetését és vállalja a kár megtérítését vagy jóvátételét. Ha nem tudnak megegyezni, a szabálysértési eljárást le fogják folytatni Önnel szemben. Ha a mediációs eljárás eredményesen zárul, attól függetlenül a sértett még további polgári peres követeléssel is előállhat.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

www.onlinejogsebesz.hu
 

megosztás
hozzászólások
bezárás (1), Brüsszel (1), Bartha Gábor (34), Varga Endre (4), Varga Andrea (13), Jobbik (10), Musica Antiqua (2), Nardai Sarolta (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), Cserszegi fűszeres (1), mentő (9), retro (1), Forstner Anna (1), Polgári vélemény (6), gyógyítás (2), szakma (1), Zala Megyei Főügyészség (4), Révai Gábor (1), karnevál (1), Örvényeshegy Piknik (3), Balatoni Hajózási Zrt (4), e-kereskedelem (1), képviselő-testület (37), Anna-bál (2), támogatás (5), polgármester (153), Zalaszántó (2), transzfer (1), Tata (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Lidl (1), Balsai Móni (1), Jazz Fiesta (2), kiállítás (16), levendula (2), nyelvvizsga (2), bank (7), Vatikán (1), szalloda (59), felsőoktatás (9), büntetés (3), onkormanyzat (481), Owaimer Zoheir (1), lovaglás (2), művészet (1), Ruzsics Ferenc (434), Pappné Beke Judit (1), Bagyinka Tímea (1), Semmelweis (2), kisterseg (20)