A fiamnál gépjármű ellenőrzéskor találtak egy boxert, amit lefoglaltak, mint ütésnövelő eszközt.

2014. március 01.
A problémám a következő: A fiamnál gépjármű ellenőrzéskor találtak egy boxert, amit lefoglaltak, mint ütésnövelő eszközt. Ma megjött a határozat hogy 40.000 Ft pénzbírságot kapott. A kérdéseim: Hogyan, mi módon lehet ledolgozni, mi ennek a menete? Van e részletfizetési lehetősége? Ha úgy dönt hogy leüli,akkor keletkezik - e emiatt priusza? Köszönettel. 2013. 05. 28.

Tisztelt Kérdező!

Az ügydöntő határozat kézhezvételétől (tehát amikor a postástól átvették az iratot) számított 9. naptári napon (szombat-vasárnap-ünnepnap beleszámít) lesz jogerős a határozat, ettől számítva 30 naptári napon belül lehet részletfizetést kérni, illetve 30 naptári + 3 munkanapon belül közmunkára jelentkezni. Részletfizetés esetén kérelmet kell írni azon rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának, ahonnan a határozatot kapták.

A kérelemre 3.000 forintos illetékbélyeget (postán kapható) kell ragasztani és röviden leírni, hogy a 40.000 forintos pénzbírság részletfizetését kérik. Lehet indokolni is a kérelmet, de ez nem annyira fontos, lényeg az illetékbélyeg és az, hogy a fia terjessze elő és ő is írja alá a kérelmet, kivéve, ha ő valakit írásban meghatalmaz. Részletfizetést maximum 6 hónapra lehet engedélyezni a törvény szerint.

A pénzbírság közérdekű munkával történő megváltása érdekében a fiának az állandó lakóhelye szerinti Kormányhivatal Munkaügyi Kirendeltségén kell jelentkeznie a határozat felmutatásával (az iratot mindenképpen vigye magával, mert az ügyszám kelleni fog). A fia ott jelzi, hogy közmunkával kívánja a pénzbírságot kiegyenlíteni, melyet a kirendeltségen tudomásul vesznek, ha több lehetőség is van, akkor egyeztetnek vele, hogy hol és milyen jellegű közmunkára van mód, majd a későbbiekben egy határozattal értesítik, hogy hol és mikor kell jelentkeznie először a közmunka megkezdésére. Ezt követően minden egyes alkalommal egyeztetni kell a munkát felügyelővel, hogy mikor jön legközelebb.

A közmunka változó jellegű, a legtöbb helyen közterület fenntartói munka van, de hallottam már olyanról is, hogy lomtalanításnál segítettek, kórházban mosogattak, múzeumban dolgoztak, stb., ez attól függ, hogy az adott munkaügyi kirendeltség mit tud biztosítani. Egy alkalommal hat órát kell dolgozni, ennél kevesebb vagy több idő is teljesíthető egy napon, ez megbeszélés kérdése. A fia esetében 48 óra közmunkát jelent az összeg. Ha ledolgozza, vagy nem végzi el a munkát, akkor a munkaügyi kirendeltség ezt visszajelzi a Rendőrségnek,

Önöknek azzal kapcsolatban nem lesz teendőjük. Hangsúlyozom, hogy mind a részletfizetés, mind a közmunkára jelentkezés határideje jogvesztő, mely annyit jelent, hogy ha a válaszom első bekezdésében leírt határidőkön túl kérik a részletfizetést vagy jelentkeznek közmunkára, akkor azokat nem fogják engedélyezni. A jelenlegi szabálysértési törvény nagyon szigorú határidőket szab meg, ezért kérem, hogy erre fokozottan ügyeljenek! Ha a fiú úgy dönt, hogy a pénzbírságot elzárás formájában leüli, akkor abból neki joghátránya nincs, ennek ténye nem jelenik meg semmilyen nyilvántartásban, a szabálysértések miatt kiszabott büntetések, intézkedések nem kerülnek bele a hatósági bizonyítványba (köznyelven a feddhetetlenségi bizonyítványba vagy az "erkölcsibe"), a fia attól büntetlen előéletű marad.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.

Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
www.onlinejogsebesz.hu

 

megosztás
hozzászólások
érettségi megoldás (5), Fenyves allé (1), e-kereskedelem (1), parkolás (8), lotus (1), étel (3), Magyar Turizmus Zrt (45), méregtelenítés (1), állami támogatás (1), MTI (595), bíróság (8), Player's Restaurant & Bar (2), mav (25), művészet (1), vitorlásverseny (30), Horváth Szabina (1), repuloter (64), temetés (2), orosz (1), footgolf (1), shotokan karate (3), divat (4), Mohácsi József (8), szabadsag (2), Budapest (3), uzemanyag (24), jutalom (1), traffipax (4), Marsalkó Dávid (1), Gelencsér Dental (3), regatta (2), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), keszthelyi nyari jatekok (55), ünnep (141), építész (3), paleo (13), nyaralas (12), karácsony (20), vállalkozó (4), gyógyszertár (1), Astellas-díj (2), gerincvédelem (1), Fodor Edith (3), hévízi kifolyó (3), Rózsakert étterem Hévíz (1), jóga (1), Kehidakustány (1), nav (29), Silver fitness (1), diakhitel (7)