Tudatosság 2014. október 12. | 0 kommentár

Van a családunkban egy első választó. A most húszéves lány először szavazott tavasszal, az országgyűlési választásokon, majd elment az uniósra is, most pedig készül október 12-re, amikor a helyi ügyek jövőjéről dönt a fülke magányában. Tudatos. Az élet minden területén.

 

Ő maga választotta ki, melyik középiskolában tölt el négy évet, milyen területen képzeli el a jövőjét. Önállóan kreál süteményeket, ha beszélgetünk, mindenhez van egy-két építő hozzáfűzése. Bevallom, néha irigykedve nézek rá, adakozhatna a tudatosságából egy keveset.
Mi más generáció vagyunk, vagy ahogy nagyanyáink mondogatták: „Bezzeg az én időmben!” Valóban, most nincs világháború, sem ’56, nincs éhínség, megkapunk mindent, amire vágyunk: ételt, italt, szórakozást, mindenféle kütyüt.
Ebben a hatalmas információdömpingben még saját oldaluk is van az első választóknak a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon, ahol természetesen a Monitor is megtalálható. Igen, van egy közösség olyan fiatalokból, akik az idén szavazhatnak először, azaz most 18–22 évesek, a 2010-es választások óta váltak nagykorúvá. Több mint nyolcezer tagja van. A Nemzeti Választási Iroda minden szükséges információval ellátja őket, legyen az a szavazás menete, időpontja vagy hogy milyen iratok szükségesek hozzá. Minket nem támogattak ennyire annak idején, szüleink mondták el a szavazóhelyiségbe menet, mit és hogyan kell csinálni, miért kell elvonulni a fülkébe, mi ennek az egésznek a lényege és a következménye.
Az előttünk álló önkormányzati választás tétje még nagyobb, ugyanis a helyi ügyekről, a körülöttünk élők jövőjéről döntünk, mi határozhatjuk meg, ki legyen a városi-települési vezető, kik üljenek a képviselő-testületben. Ráadásul a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása is ezen a napon lesz.

Kastély kávézó (1), jutalom (1), Básti Juli (1), munkaszünet (1), Gachályi András (3), Csángó Zsuzsa (1), magyar (1), web (5), Biró Lajos (1), Playboy (1), Kovács Viktória (4), női gombolkodó (5), tornádó (1), ország torta (1), torkos csütörtök (3), szalloda (59), keszthely balaton kekszalag (5), tenisz (3), transzfer (1), mobil (2), Krepsz-Kapai Bernadett (1), mentő (9), Varga Terézia (1), Szennyai Anita (2), KRAFT (5), Németh Veronika (1), Festetics kastély (139), Magyar Telekom (1), Rigo Csaba (36), Télikert (5), óraátállítás (3), fürdő (2), boldog békeidők (2), e-kereskedelem (1), Love your belly (2), testkezelés (2), vasút (10), fejlesztés (12), Főzzünk játszva (2), Központi Statisztikai Hivatal (3), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), Kerner Gábor (2), szerelem (1), Az év orvosa (1), Via Hotel (1), autóbusz (1), idojaras (262), gyermekbarát (2), Nagy Bálint (10), baleset (169)