Fuss, gyalogolj, és maradj talpon! 2014. február 18. | 0 kommentár

A múlt év végén volt a Magyar Természetjáró Szövetség megalakulásának 100. évfordulója. A szövetség az 1913-ban létrehozott természetjáró szervezetek jogutódja.

 

Mára csaknem 500 tagszervezete és majdnem 14 ezer igazolt tagja van. Célja nemes és egyben hasznos is: elősegíti és támogatja a természetjárást, az aktív ökoturizmust, illetve hangsúlyozza a természetjárás szervezésének támogatásán keresztül az egészséges életmód elterjesztését, továbbá a természet védelmét. Hogy miért jutott eszembe éppen most egy tavalyi évforduló? Mert pontos a múlt év végén valósult meg egy új kezdeményezés, amely szorosan kapcsolódik a természethez és az egészségmegőrzéshez: létrejöttek az egészségfejlesztési irodák, Keszthelyen is nyitottak egyet. Hogy miért jöttek létre ezek az irodák, mi a céljuk, milyen programokat kínálnak a járásban élőknek? Erről is megtudhat fontos információkat, ha továbblapoz.
Én mint lelkes természetszerető, kisiskolás korom óta rendszeresen járok kirándulni, akkoriban kapcsolódtam be egy helyi természetjáró szakkörbe, hetente felfedeztük a környék természeti és épített kincseit, mi mással, gyalog. Nagyon ritkán vonatoztunk vagy buszoztunk. Egy-egy alkalommal 10-20 kilométert is sétáltunk.

Sajnos sokaknak már a sarki boltig való eljutás is kész túlélőtúra, nemhogy órákat gyalogoljanak egy-egy romos templomért vagy unalmas erdőért. Én nem így gondolom. Ahogy az egészségmegőrzéssel és a sporttal foglalkozó szakemberek hirdetik, minden lépés az egészségünkért történik. Ha nincs időnk, pénzünk rendszeresen sportolni, legalább sétáljunk naponta 30 percet. És ha már a pénz jött szóba: az újonnan megnyitott keszthelyi egészségfejlesztési iroda ingyenes sportolási lehetőségeket is kínál.

A Monitor közéleti lap aktuális száma letölthető itt!

Owaimer Zoheir (1), jégpálya (4), turisztika (94), 1956 (1), Udvaros Dorottya (1), Joós Adél (1), Cseh László (1), vendégéjszaka (2), hirdetés (1), dinnye (1), Táncpanoráma Keszthely (10), gerincvédelem (1), Hollywood (1), nő (2), Saul fia (7), Spar (1), vonyarcvashegy (158), Oroszlán Zsolt (2), nyugdíjas (2), Balaton-átúszás (1), Bálint NatáLia (2), gasztroblogger (2), Barista bajnokság (2), vízkereszt (1), Pálfi Attila (1), ARC (1), Monitor konyhája (80), Tata (1), Bóka György (2), vívás (1), nyugdij (8), webmark (2), ló (1), KDNP (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), munkahely (8), Kehidakustány (1), piac (6), KeszthelyFest (15), Nagykanizsa (1), mellrák (1), dohany (15), KRAFT (5), választás (46), Golden Globe (3), sport (1085), Mátrai Gabriella (2), Krasznai István (1), Ékszertáska (2), Kovács Patrícia (1)