Felkészülhetünk a jövőre - itt a neonomád életmód 2009. május 13. | 0 kommentár
Tozzi észrevette...

A technológiai feltételek ugrásszerű fejlődése, a munkavállalók egy részének növekvő igénye az önállóságra, a globalizáció és az irodák fenntartási költségeinek növekedése mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy lassan hazánkban is teret nyerjen egy új munkamódszer vagy talán inkább életforma, és megjelenjenek az első neonomád dolgozók - olvastam a piacesprofit.hu oldalán.

 
A neonomádok jellemzően szellemi szabadfoglalkozású szakmák képviselői, akik munkájukat nem fix helyen végzik, hanem kávézókban, éttermekben vagy más, általában nyilvános helyen dolgoznak, laptop és wifis internetkapcsolat segítségével. A munkamódszer elválaszthatatlanul függ a modern IKT eszközöktől, elsősorban a kommunikációs technológia legújabb vívmányaitól - erre utal a jelenség másik elnevezése, a digitális beduin. A San Francisco Chronicle cikke szerint ők az IT-munkások olyan új generációja, akik egy laptopot, drót nélküli internetkapcsolatot és egy kávézót irodává képesek változtatni.

Éppen ez, a technológiával való szoros kapcsolat és a legújabb webes eszközök alkalmazása a mindennapi munkában különbözteti meg a neonomádokat a korábban szabadúszónak - az angol elnevezés szerint helyszíntől független foglalkozásúak (location independent professionals -azaz LIP) - nevezett kategória képviselőitől, akik általában írók, tervezők és ehhez hasonlók.

A digitális nomád életforma a társadalom legkülönbözőbb részeiben elhelyezkedő embereket kapcsolhat össze, a hasonlóság közöttük akár csak annyi, hogy sokat mozognak a világban - ez pedig egyre több emberre igaz. A nomádok elsősorban fórumokon és blogokon saját közösségeket hoznak létre, és sok esetben kollegiálisabb viszonyba kerülnek egymással, mint a megrendelő cégek többi munkatársával. A kulcsot ehhez azok az eszközök jelentik, amelyeknek - és az egyre növekvő digitális hálózatnak - köszönhetően szinte bárhol dolgozhatnak.
 
vuz kft (17), Zalaköveskút (1), vízimentő (5), hirdetés (1), bolt (3), véradás (2), gyógytornász (1), Saul fia (7), életmód (10), Joós Adél (1), triatlon (13), Zala Megyei Főügyészség (4), fitnesz (1), facebook (15), béremelés (2), csillaghullás (2), Szennyai Anita (2), Czigány Sándor (2), verkli (5), Horvath Terez jegyzo (29), retro (1), Mándó Zsuzsanna (1), kávé (2), Balatoni Szövetség (3), euronews (1), Zalacsány (4), gyilkosság (1), Semmelweis Egyetem (1), étterem (11), Novinszky Petra (1), Hírek képekben (10), kerekpar (27), Vajda János Gimnázium (22), rezidance (5), nyugdij (8), hó (4), DK (13), trianon (2), tabor (6), Halott pénz (1), ökölvívás (2), OKJ (1), LMP (4), szex (9), Giro d'Italia (1), adomány (1), szakma (1), Miss Balaton (1), Rio 2016 (32), Centrál Színház (1)