Gyógyfürdő-szolgáltatások Hévízen

2012. március 25.
A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Nonprofit Kft. Magyarországon a legjelentősebb olyan egészségügyi szolgáltató intézmény, amely a gyógyítás mellett jelentős gyógy-idegenforgalmi tevékenységet is folytat. A társaság üzemeltetésében működő Szent András Reumakórház elsősorban reumatológiai megbetegedések orvosi rehabilitációját, illetve aktív reumatológiai szakellátását végzi.

A fedett fürdőben orvosi rehabilitáció céljából a következő fürdőgyógyászati ellátásokat lehet igénybe venni: tófürdő és medencefürdő, szénsavas kádfürdő, súlyfürdő, iszappakolás, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna.
Fontos tudni, hogy a gyógyászati ellátások szakorvosi beutalóval vehetők igénybe. Ha a beteget nem a lakóhelye szerinti reumatológus szakorvos utalta be, úgy háziorvosi beutalóval, előjegyzett időpontban reuma- és szakorvosi rendelésen jelentkezhetnek. Itt a kezelések javaslatai mellett az orvos felméri a beteg állapotát, és meghatározza a kezelés paramétereit a kezelések kivitelezését szabályozó rendelet alapján. A lehető legjobb gyógyhatás eléréséhez tartsuk be az orvos és a kezelést végző szakember által javasoltakat.

Súlyfürdő

A súlyfürdő tradicionális hévízi kezelés, amely a kórház egykori orvosa, dr. Moll Károly találmánya. A súlyfürdőkezelés során a beteg nyaki vagy hónalj-alátámasztással függ a 34–36 °C-os vízben. Történhet súly nélkül, azaz a beteg saját testsúlyával vagy az orvos által meghatározott, derékra vagy bokára erősített súlyokkal. Az első kezelés mindig súly nélkül történik, a súlyt kezelésenként fokozatosan emelve érjük el az orvos által előírt terhelést. A húzó hatás következtében a csigolyák közötti porckorong tágul, az esetlegesen becsípődött idegszálak felszabadulnak. Kezelés előtt érdemes 15-20 percet tölteni a gyógyvízben, így az izmok ellazulnak. A kezelést követő fürdőzésre az optimális hatásfok eléréséhez van szükség. Nagyon fontos tudni, hogy a kezelés időtartama alatt nem szabad tornázni, ha az orvos nyaki felfüggesztést írt fel, beszélgetni, fejet forgatni sem lehet.

Szénsavfürdő

Már a rómaiak is ismerték és használták ezt a kezelési módot. A szénsavfürdő során a beteg derékig merül a 34–35 °C hőmérsékletű vízbe. A vízhez engednek, ami 27–28 °C-ra hűti hőmérsékletet, ezt nem érezzük, hiszen a szénsavfürdőben csökken a bőr hőérzékelő receptorainak érzékenysége, egyúttal nő a melegérzetünk. Így a szénsavas víz melegebb érzést vált ki, mint egy ugyanolyan hőfokú fürdő. A hideg víz (27–28 °C) általában vércukor-emelkedést hoz létre, ezzel szemben a szénsavas fürdőben (27–28 °C) vércukorszint-csökkenés következik be, mert a bőrben található termoreceptorok izgatása hamis melegingert vált ki. A szénsavfürdő hatására kitágulnak a felszíni erek, élénkül a vérkeringés, és javul az anyagcsere, normalizálódik a szívműködés, a pulzusszám és a vérnyomás csökken. A szénsavfürdőt éppen ezért előszeretettel ajánlják szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásos megbetegedésekre, de jótékonyan hat reumatikus bántalmakra és csontritkulásra is.

Iszappakolás

Az iszappakolás évszázadok óta használt és elismert, speciális hévízi gyógyászati eljárás.
A hévízi iszap úgy képződik, hogy a tavat tápláló forrás áramló vize a tó alatt található tőzegrétegből finom részecskéket szakít le, és ezeket a maga vulkanikus iszapjával keverve lerakja a tóban, illetve a Hévízi-csatornában. A tó egyetlen természetes iszapfürdőnek tekinthető.
Az iszapkezelés során fizikai és kémiai hatások is érvényesülnek. Például a meleg, 38–42 °C hőmérsékletű gyógyiszap fokozza a keringést, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet, elősegítve és gyorsítva az ízületekben lerakódott káros anyagok kiürülését. Emellett gátolja a porc károsodásáért felelős enzimek aktivitását, javítja annak anyagcseréjét, és közvetlenül csökkenti a fájdalmat. A kezelés alkalmazási formája lehet teljes testre vagy csak a végtagokra adott résziszappakolás.
Alkalmas a legtöbb krónikus, illetve nyugalmi szakaszban lévő reumatológiai gerinc- és ízületi betegség vagy elváltozás kezelésére, végtagtörések utókezelésére, jó hatású a fokozott szarusodással járó bőrbetegségekben szenvedőknek.
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
proa (1), diákolimpia (1), ország torta (1), internet (20), egeszsegugy (263), Kvárta Mátyás (43), drog (3), jövőkutatás (1), facebook (15), utca embere (8), humanitárius település (1), Villányi Éva (1), halál (42), erdekes (538), közmunka (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), SzezOn bevásárló közösség (1), gyilkosság (1), kerekpar (19), Balatonfüred (2), onkentes (3), kötélugró (1), Révai Gábor (1), atlétika (6), ÉrtékTrend (32), Centrál Színház (1), Horvath Terez jegyzo (29), advent (188), költészet napja (2), Mátrai Gabriella (2), Bálint NatáLia (2), daganat (6), Katedra nyelviskola (5), kutya (16), Pappné Beke Judit (1), hegyalja fesztival (3), Spar (1), Golfclub Imperial Balaton (2), testkezelés (2), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), törvény (1), olimpia (151), vállalkozó (2), Golgota Baptista Gyülekezet (1), karácsony (17), kilométer (1), családbarát (1), előadás (14), béremelés (2), Ugrimanók (1)