Zsittnyán Tamás: Szemlélet és hozzáállás kérdése a siker
– Álom és valóság hogyan viszonyul egymáshoz a tanüzemben?
– Négy-öt éve már, hogy a kft. önfenntartó módon gazdálkodik, a működése rentábilis. Kilenc ágazattal és éves átlagban 29 fővel dolgozunk. A korábbi pályázati beruházások közül néhánynál további gondolat született a hasznosíthatóság szélesítésére, a bormustraházunkban például apartman és tanterem létesül ebben az évben, ahol borbemutatókat tudunk tartani és szállóvendégeket fogadni.
– A tervek között szerepelt a hallgatói munkavégzés lehetővé tétele, ami ebben az évben megvalósult: az állandó dolgozóink mellett hallgatóink értékesítenek a kisboltban, hallgatók szedik a gyümölcsöt, a zöldséget. Egy egyetemistának igazi kincs az itt végzett munka, rengeteget tanulhat belőle: lát egy intenzív termelést, a megvalósítást, az értékesítést; látja, hogy a dömping- áruval mit lehet kezdeni, és látja a menekülő útvonalakat is. Kiválóan felkészülhet a majdani éles helyzetekre. Közben formálódik a szemlélete: megérti, hogy nem szabad különbséget tenni az otthoni és a tangazdasági kerti munka között, mindkettőt tudása legjavát nyújtva kell elvégezni az eredményességért.
– Milyen az újonnan megnyílt árusítóhelyük visszajelzése?
– Faházunk az egyetem gyümölcsösében, a Keszthelyre bevezető főút mellett található, és eddig nagyon jó a visszhangja. A fóliás eper például naponta két óra alatt elfogyott, és amíg a szabad földi eper szezonja tartott, napi szinten 70-80 kilogramm gyümölcs kelt el, míg hétvégén 150 kiló volt az átlag. Árképzésünkben próbálunk a mindenkori piaci árak alatt maradni valamennyivel úgy, hogy a vásárlóink is jól járjanak, és a tanüzemnek is megérje. Keszthely lakossága ma már tudja, hogy a Pannon Egyetem és a Georgikon neve ellenőrzött minőséget képvisel. A tangazdaság mintaboltját, úgy gondolom, érdemes volt megnyitni, így mindenki által elérhetővé váltak az egyetemi termékek, amelyek iránt korábban sokan érdeklődtek.
– Melyik a következő gyümölcs, amelyért érdemes ellátogatni a tangazdaság faházához?
– A kertészeti értékesítés szempontjából szerencsénk, hogy több gyümölcsből génbankot tartunk fenn, tehát egy gyümölcsből rengeteg fajtánk van, amelyek nem egy időben érnek, ezért a boltunkban mindig minden termény friss és változatos. Az epret kis szünet után követi majd a sárgabarack, a nektarin, az őszibarack, az alma, a körte, végül a csemegeszőlő. A fóliás újburgonya után jön a szabad földi újkrumpli, a fokhagyma és a káposztafélék. Mindezek mellett folyamatosan elérhetők árudánkban gyümölcsleveink, Cserszegen készült boraink és pálinkáink.
– Miért népszerűek az egyetemről származó termékek?
– A népszerűségük okát abban látom, hogy a vásárlók ma már különbséget tesznek a bizonytalan eredetű, ismeretlen kereskedőtől származó gyümölcs, zöldség és az ellenőrzött minőségű, ismert eredetű áruk között. Mi a saját földjeinken termesztünk egészséges terményeket. Az érdeklődő láthatja, honnan származik a gyümölcs, látja a termőre forduló fákat és akár a folyamatban lévő szüretet is.
– Milyen terveik vannak a jövőre?
– A későbbiekben a tej és a sertéshús esetében gondolkodunk azon, hogy feldolgozott formában értékesítsük ezeket a termékeket. Csak szemlélet és hozzáállás kérdése a siker.