Zsittnyán Tamás: Szemlélet és hozzáállás kérdése a siker

Zsittnyán Tamás: Szemlélet és hozzáállás kérdése a siker

2017. június 28.
A 2005-ben létrejött Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. ügyvezetője, Zsittnyán Tamás két éve kapott bizalmat ahhoz, hogy a Pannon Egyetem Georgikon Karának Tangazdaságában határozott elképzeléseit friss lendülettel megvalósítsa. A tanüzem nemrég nyitotta meg árudáját a Keszthelyre bevezető út mentén. A főmérnök kiemelte: az októberig nyitva tartó faházban mindig friss, minőségi szezonárut vásárolhatnak az érdeklődők.

– Álom és valóság hogyan viszonyul egymáshoz a tanüzemben?
– Négy-öt éve már, hogy a kft. önfenntartó módon gazdálkodik, a működése rentábilis. Kilenc ágazattal és éves átlagban 29 fővel dolgozunk. A korábbi pályázati beruházások közül néhánynál további gondolat született a hasznosíthatóság szélesítésére, a bormustraházunkban például apartman és tanterem létesül ebben az évben, ahol borbemutatókat tudunk tartani és szállóvendégeket fogadni.

– A tervek között szerepelt a hallgatói munkavégzés lehetővé tétele, ami ebben az évben megvalósult: az állandó dolgozóink mellett hallgatóink értékesítenek a kisboltban, hallgatók szedik a gyümölcsöt, a zöldséget. Egy egyetemistának igazi kincs az itt végzett munka, rengeteget tanulhat belőle: lát egy intenzív termelést, a megvalósítást, az értékesítést; látja, hogy a dömping- áruval mit lehet kezdeni, és látja a menekülő útvonalakat is. Kiválóan felkészülhet a majdani éles helyzetekre. Közben formálódik a szemlélete: megérti, hogy nem szabad különbséget tenni az otthoni és a tangazdasági kerti munka között, mindkettőt tudása legjavát nyújtva kell elvégezni az eredményességért.

– Milyen az újonnan megnyílt árusítóhelyük visszajelzése?
– Faházunk az egyetem gyümölcsösében, a Keszthelyre bevezető főút mellett található, és eddig nagyon jó a visszhangja. A fóliás eper például naponta két óra alatt elfogyott, és amíg a szabad földi eper szezonja tartott, napi szinten 70-80 kilogramm gyümölcs kelt el, míg hétvégén 150 kiló volt az átlag. Árképzésünkben próbálunk a mindenkori piaci árak alatt maradni valamennyivel úgy, hogy a vásárlóink is jól járjanak, és a tanüzemnek is megérje. Keszthely lakossága ma már tudja, hogy a Pannon Egyetem és a Georgikon neve ellenőrzött minőséget képvisel. A tangazdaság mintaboltját, úgy gondolom, érdemes volt megnyitni, így mindenki által elérhetővé váltak az egyetemi termékek, amelyek iránt korábban sokan érdeklődtek.

– Melyik a következő gyümölcs, amelyért érdemes ellátogatni a tangazdaság faházához?
– A kertészeti értékesítés szempontjából szerencsénk, hogy több gyümölcsből génbankot tartunk fenn, tehát egy gyümölcsből rengeteg fajtánk van, amelyek nem egy időben érnek, ezért a boltunkban mindig minden termény friss és változatos. Az epret kis szünet után követi majd a sárgabarack, a nektarin, az őszibarack, az alma, a körte, végül a csemegeszőlő. A fóliás újburgonya után jön a szabad földi újkrumpli, a fokhagyma és a káposztafélék. Mindezek mellett folyamatosan elérhetők árudánkban gyümölcsleveink, Cserszegen készült boraink és pálinkáink.

– Miért népszerűek az egyetemről származó termékek?
– A népszerűségük okát abban látom, hogy a vásárlók ma már különbséget tesznek a bizonytalan eredetű, ismeretlen kereskedőtől származó gyümölcs, zöldség és az ellenőrzött minőségű, ismert eredetű áruk között. Mi a saját földjeinken termesztünk egészséges terményeket. Az érdeklődő láthatja, honnan származik a gyümölcs, látja a termőre forduló fákat és akár a folyamatban lévő szüretet is.

– Milyen terveik vannak a jövőre?
– A későbbiekben a tej és a sertéshús esetében gondolkodunk azon, hogy feldolgozott formában értékesítsük ezeket a termékeket. Csak szemlélet és hozzáállás kérdése a siker.

megosztás
hozzászólások
Dumaszínház (2), erdő (2), Tóth Gergely (1), szakács (1), apartman (3), szakma (1), gyenesdias (213), Street Festival Keszthely (1), időkép.hu (2), Csángó Zsuzsa (1), vonat (7), Kartali Zsuzsanna (1), Zalai Borcégér (5), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), republic (1), Szutrély Péter (7), alternatív gyógymód (1), Bátortábor (1), koktél (1), keresztény (2), Zala Volán (1), ellazulás (1), minisztérium (7), ajándék (8), idegenforgalmi adó (1), Keszthelyi Kiscápák (6), kert (1), előadás (14), uzemanyag (24), ingatlan (12), Tóth Levente (2), Joós Adél (1), bank (7), gyermekszám (1), gyümölcs (2), Ruzsics Ferenc (434), Naszádos Antal (1), pollen (3), Szennyai Anita (2), verkli (5), Zalacsány (4), halál (42), webmark (2), GESZ (11), keszthelyi kilometerek (78), Bezerics (1), taverna (25), év fürdője (4), emléknap (1), Kovács Ernő (1)