Zene és tánc, ami (mindenkit) összeköt

2014. szeptember 23.
A zenéhez szervesen illeszkedik a tánc, de ez természetesen fordítva is igaz – vallja ifj. Bertalan Zoltán néptáncos, művészeti vezető, koreográfus.

– A zene adrenalint szabadít fel az emberekben, amit mindenki más módon, énekléssel vagy éppen mozgással vezet le – fogalmaz. – A népzene, a néptánc összefüggése ugyanezen az elven alapul, mégpedig az emberiség történetétől kezdődően. A felszabaduló energiákat, érzelmeket táncban fejezték ki. Természetesen mindenütt másként, más módon, így vált egyre szélesebbé, gazdagabbá a motívumkincs. A zene és a tánc egyébként folyton alakítják egymást, a zene a táncot, a tánc a zenét, ritmusban és dallamvilág tekintetében egyaránt. Bár sok helyen átvették egymástól az alapokat, azért tájegységenként is jócskán akadnak eltérések a dallamok, a szövegek, a mozgásformák és a koreográfiák között is.
Bertalan Zoltán azt mondja, a zene és a tánc is összeköti az embereket, ám utóbbi azonban erősebben.
– Aki nem szeret táncolni, de énekelni igen, az egy koncerten, buliban tudja jobban „kifejezni” a zenéhez fűződő érzelmeit, tehát a zene is összeköt. Fizikai értelemben azonban a kontaktus a táncban jelenik meg. Az emberek, a párok a mozgás során a szó szoros értelmében közel kerülnek egymáshoz, ez a tánc meghatározó eleme. A mozgás – főként a nem betanult tánc, hanem a változó mozgásformák – jobban összekovácsolja a párokat, a közösséget. A néptánc különleges. A lépéskombinációinak köszönhetően minden pár, minden egyén más-más hangulatot próbál átvinni a táncba. Fontos e tekintetben a zene is, az, hogy a zenész hogyan és milyen kontaktust tud teremteni a táncosokkal. Nagyon fontos ez nemcsak az előadások esetében, hanem például táncházban is. A vezető táncos a szemével, szemkontaktussal tudja irányítani a zenészt, jelezve neki, hogy mikor lassítson, álljon meg, vagy éppen változtasson dallamot. Ehhez persze már kell egyfajta profizmus, magabiztos tudás, konkrétan az, hogy a táncos a mozgás ismerete mellett az érzelmeket is ki tudja fejezni számos dologgal. Mikor jó egy tánc? Azt szoktam mondani, akkor, ha jól leizzadunk, és utána úgy ülünk le, hogy az valóban örömteli, tényleg jó érzés volt. A táncról még annyit: a párokat is segíti, a mozgás örömén kívül olyan fizikai kötődést jelentett a múltban is, amely érzelmeket fejezett ki, s szolgálta a fiúk és a lányok egymáshoz való – legális – közel kerülését. S nem csupán az előadások, hanem a táncházak tekintetében is.

megosztás
hozzászólások
nyugdíjas (2), Marsalkó Dávid (1), miniszterelnök (2), Bock Bisztró (12), jovedelem (2), rezsi (18), kozlekedes (8), Baptista Szeretetszolgálat (1), állatok (16), árviz (2), család (1), felveteli (29), katona (1), egeszsegugy (266), Kovács Patrícia (1), Ifi Ferenc (1), vonat (7), Klenovics Mónika (2), életveszély (1), Bóka Péter (1), vízilabda (2), Koósz Attila (1), OKJ (1), Orbán Viktor (3), Magyar Telekom (1), Zalaköveskút (1), Clemens Zsófia (1), FINA vizes világbajnokság (1), parkolás (8), Amazon (3), trianon (2), drog (3), nav (29), Brüsszel (1), Bálint NatáLia (2), sarmellek (53), fürdő (2), tűzijáték (1), Kvarda Attila (25), Palásthy Bese (2), ökölvívás (2), borünnep (24), gyermekfelügyelő (1), szalloda (59), Selmeczy Zsuzsanna (5), Pappné Beke Judit (1), szallas (39), Gál Lajos (9), Csángó Zsuzsa (1), Joós Attila (1)