Zala turizmusával és iparával ismerkedik Kína nagykövete

2013. május 11.
A két ország közötti közvetlen légi járat újbóli megteremtésével jelentősen emelkedne a Kínából Magyarországra érkező turisták száma - jelentette ki szombaton Hévízen Hsziao Csien, Kína budapesti nagykövete, aki ezekben a napokban a hévízi és keszthelyi turisztikai kínálattal, valamint a Zalaegerszegen működő magyar tulajdonú vállalkozásokkal ismerkedik.

A péntek óta kisebb delegációval Hévízen tartózkodó Hsziao Csien azt mondta: Magyarország gazdag turisztikai kínálata, történelme és művészeti értékei miatt nagyon kedvelt célpontja a kínai turistáknak. Országából az elmúlt évben mintegy 50 ezer vendég érkezett Magyarországra, s számuk kissé csökkent a két ország közötti közvetlen légi járat megszűnése miatt, de tavaly már a két évvel korábbihoz képest több mint háromszor annyian, 6500-an látogattak Hévízre.
Emlékeztetett rá, hogy az utóbbi években dinamikusan fejlődtek a kétoldalú kapcsolatok, nemcsak a kormányok, hanem a helyi önkormányzatok szintjén is, például Zala megye és Hévíz is partneri kapcsolatokat épített ki. Mostani, vasárnapig tartó zalai látogatásának is az a célja, hogy az eddigi együttműködés továbbfejlesztési lehetőségeiről tárgyaljanak.
A nagykövetelmondta: a közvetlen légi összeköttetés hiánya ellenére hosszú távon emelkedő tendenciát mutat a Kínából érkező turizmus. A hivatalos adatok szerint tavaly 10 ezer kínai közvetlenül Magyarországra érkezett, további mintegy 40 ezer pedig európai utazása során érintette az országot. Közülük Hévízen 2010-ben még csak kétezren jártak, tavaly pedig már 6500-an.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy Zalának az elmúlt időszakban egyre intenzívebbé váló kínai kapcsolatai leginkább a turizmus területén hoztak eredményeket, Hévíz pedig a két ország közötti turisztikai kapcsolatok motorja lehet. Szeretnék azonban az együttműködést a felsőoktatás területére is kiterjeszteni, ehhez a több mint kétszáz éves múltú keszthelyi agrárképzést ajánlotta a kínaiak figyelmébe.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy tavaly óta több mint 100 kínai delegáció járt már Hévízen, s ez a kapcsolatépítés a 2010-ben megújult városvezetés elhatározott szándéka is volt. Testvérvárosi kapcsolatot építettek ki, s nemcsak a turizmusban, de a környezetvédelem és a művészeti élet területén is gyakoribbak a lehetőségek.
Jelenleg éppen egy hévízi fotóművész tartózkodik Sanghajban, ahol Magyarországról szóló fényképkiállítást készít elő, kinti tartózkodása alatt készülő képeiből pedig év végén idehaza nyílik majd tárlat.

A kínai delegáció pénteken a hévízi gyógyfürdővel, szombaton délelőtt pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeummal ismerkedett meg. Szombati, hévízi tárgyalásai után délután Zalaegerszegen két helybéli tulajdonú, nemrég indult magyar vállalkozás üzemeit látogatja meg.
 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
szex (9), diákolimpia (1), földrengés (2), Aradvári László (1), fagylalt (6), divat (4), Ekmann László (1), balatongyorok jazz (23), horgász (5), nav (29), szakma (1), kormany (11), VÉDA (1), hévízi kifolyó (3), Silver fitness (1), okmányiroda (1), goldmark muvelodési kozpont (60), Polgár Zsolt (1), boldog (1), georgikon (38), luxus (4), MSZP (17), nyugdij (8), traffipaxrendszer (1), Cseh László (1), Bóka Péter (1), Liszkay (2), halottak napja (1), Filharmónia (1), Kvarda Attila (25), videó (1), Bródy János (1), Novák Péter (1), karrier (1), hűtőgépcsere-program (1), mozi (13), építész (3), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), zivatar (1), 1956 (1), Paleomedicina (1), utca embere (8), csillaghullás (2), Polgári vélemény (6), jutalom (1), kormánymegbízott (1), tiltakozás (1), lakás (3), Csikós Beatrix (1), Egészségfejlesztési Iroda (1)