YouTube-on terjednek az önsebzést népszerűsítő felvételek

2011. február 21.
Aggasztó mértékben terjednek az interneten az önsebzést népszerűsítő felvételek - derül ki abból a tanulmányból, amely szerint a YouTube videomegosztóra töltött, szinte minden részletet elmagyarázó felvételek segítik át a fiatalokat a "kezdeti nehézségeken".

A Pediatrics amerikai gyermekorvosi szaklapban megjelent beszámoló szerint a magatartászavar egyik tünetének tekintett borotvapengés vagdosásokról készült - a fiatalok kedvelt zenéivel és egyéb képi elemekkel összeállított - videók azért keltenek aggodalmat, mert ezek alapján egyre többen tekinthetik trendinek is az önsebzést.
Stephen Lewis kanadai pszichiáter, a tanulmány társszerzője szerint a YouTube-on több mint ötezer önsebzésről szóló videót találtak. A kutatók a 2009 decemberében vizsgált felvételek közül elsősorban arra a százra koncentráltak, amelyek több mint kétmillió nézőt, illetve sok kommentelőt vonzottak.
A szakemberek arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ezek a videók csak erősíthetik a problémát. A YouTube hivatkozásai ráadásul még kész receptekkel is szolgálnak arra, hogy az önsebzésbe menekülők miként tehetnek úgy kárt magukban, hogy ne kelljen orvoshoz fordulniuk sérüléseikkel.
A videomegosztó szóvivője szerint a YouTube felhasználási feltételeivel ellentétes a tanulmányban említett tartalmak közzététele, ezért, ha ilyen videóval találkoznak, nyomban eltávolítják azt az oldalról.
Az önsebzést általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek 14-24 százaléka legalább egyszer kipróbálja, és ezek közül a pengés módszer a leggyakoribb.
Tracy Knight, a Western Illinois Egyetem tanára szerint a kérdéses videók talán akaratlanul is népszerűsítik az önsebzést, azonban a felvételekkel generált társadalmi vita segítheti is a problémák igazi okainak feltárását. mti

megosztás
hozzászólások
Fehér szalag (1), felmeres (10), Monitor Extra (21), álommeló (1), Bock Bisztró (12), balatongyorok jazz (23), Oláh Péter (2), maraton (59), jogszabály (1), Együtt (1), kalendarium (831), mav (25), borünnep (24), népszavazás (1), étel (3), Cserszegtomaj (124), úszás (22), Rtime (5), munkanelkuli (2), utánpótlás (1), érettségi megoldás (5), hévízi kifolyó (3), onkormanyzat (481), pálinka (2), magyar (1), KFT (1), Z. Karvalics László (1), Németh Veronika (1), Helikoni ünnepség (4), zivatar (1), Musica Antiqua (2), Szutrély Péter (7), Az év orvosa (1), Bezerics (1), szalloda (59), Bóka István (1), google (3), nő (2), Tar Ferenc (3), Tarkarét Biofarm (1), onkentes (3), rádió (1), Zalacsány (4), rendőr (3), munka (11), Liszkay (2), Virágos Magyarország (6), Balatoni Hajózási Zrt (4), jogosítvány (1), Nardai Sarolta (1)