Vonyarcvashegyi halászünnep a 40 halász megmenekülésének emlékére

2012. július 31.
Bemutató halászaton segíthetik a tavi háló húzását a vonyarcvashegyi strandon a 40 Halász Emléknap résztvevői. A mostanra háromnapos halászünnepé vált, kulturális és gasztronómiai programokat is kínáló rendezvényen felidézik a 40 balatoni halász csodálatos megmeneküléséről szóló legendát is.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a helyi önkormányzat által közösen rendezett ünnepség idei újdonsága, hogy az első napján, pénteken a hagyományos halászléfőző-verseny és halászlékóstolás mellett a vonyarcvashegyi strand fürdőzői is halászhatnak, egy bemutató halászaton segítve a tavi háló húzását - közölte a halgazdálkodási cég az MTI-vel.
Szombaton halászhajóról megkoszorúzzák a Balatont, majd a Szent Mihály-domb kápolnájánál Szí Árpád A 40 halász legendája című versét Tahi Tóth László színművész adja elő - ezzel megkezdődik a megemlékezés a halászok csodálatos megmeneküléséről, tisztelegve a mai balatoni halászat előtt is.
A 20. alkalommal megrendezett programsorozaton a halászattal kapcsolatos események mellett fúvószenekari találkozó, könnyűzenei koncertek, képzőművészeti alkotások nemzetközi biennáléja, valamint tűzijáték is szórakoztatja a Vonyarcvashegyre látogatókat.
Az ünnep azon a legendán alapul, amely szerint 1729 telén a Szent Mihály-dombhoz közeli vidékre sodorta ki a szél azt a jégtáblát, amelyen a tó jegén léket vágó, majd egy nagy szélvihar miatt bajba kerülő halászcsapat 40 tagja partot ért. Hat odaveszett társuk és saját szerencsés megmenekülésük emlékére megfogadták, hogy a dombon kápolnát építenek. A legenda valóságtartalmáról a Szent Mihály-dombon álló kápolna tanúskodik.
Néhány éve kialakítottak itt egy emlékhelyet is Szerdahelyi Károly építész tervei alapján, amelynek belsejét Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész domborműve díszíti, továbbá rendbe hozták a kápolnához tartozó halottasházat is.
40 Halász Emléknap részletes programja a www.balatonihal.hu oldalról is elérhető. mti

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
természet (2), miniszterelnök (2), béremelés (2), Keszthelyi Kiscápák (6), Liszkay (2), Rigo Csaba (36), paleo (13), zala (1156), Hévíz gyógyfürdő (112), terápia (4), média (1), Kertész Sándor (5), utazas (15), munkanelkuli (2), szilveszter (6), büntetés (3), ipsos (1), táplálkozási tanácsadó (1), online (1), Gachályi András (3), Nagy Angelika (1), vívás (1), támogatás (5), Varga Andrea (13), internet (20), cukorbetegség (2), állatorvos (1), választás (46), tűzoltó (32), korhaz (99), költészet napja (2), Biró Róbert (15), kenyér (7), meteorologia (146), matolcsy gyorgy (1), OKJ (1), csapadék (1), Intersport (1), torkos csütörtök (3), költségvetés (1), lotus (1), advent (226), divat (4), hűtőgépcsere-program (1), hosegriado (7), árviz (2), nő (2), test (1), Ferenc pápa (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7)