Víz, zene, virág: bizalmi kedvezmény, állandó innováció és repoharak Tatán - Fesztiválkörkép I.

2016. március 15.
Magyarország lassan a fesztiválok országává válik, nem csak nyáron, egész évben egymást érik a rendezvények, egyik-másik a világ fesztiváltérképére is felkerült. A Sziget 2011-ben érdemelte ki először az Európa legjobb nagy fesztiválja elismerést, azóta minden évben az élvonalban van, 2014-ben pedig a világ hetedik legnagyszabásúbb fesztiválja volt. A Balaton Soundot 2012-ben, a soproni VOLT-ot 2015-ben választották Európa legjobb közepes méretű fesztiváljának.

Kis hazánkban e rendezvényeknek se szeri, se száma, a nagy részük mégis megmarad helyi népünnepnek, nem ér el országos elismertséget, átütő sikert. Igaz ez Keszthelyre is, ahol több évtized alatt egy fesztivál sem nőtte ki igazán a várost. Hogy megtudjuk, mi lehet ennek az oka, megkerestünk néhány olyan települést, amelynek sikerült. Fesztiválkörképünk első része következik.

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg Tatán a Víz, Zene, Virág Fesztivált. A háromnapos program során megtelik a város és környéke, már hónapokkal előtte nem lehet szállást foglalni, az egész országból özönlenek a látogatók, a telt ház garantált. Tata adottságai hasonlatosak Keszthelyéhez: vannak tavai (nekünk ott a Balaton), van vára (a Balaton-felvidék tucatnyi nagy múltú várral dicsekedhet), ráadásul Tata neve nem annyira felkapott, mint Keszthelyé, a program mégis Magyarország legnagyobb családi fesztiváljává vált. Megpróbáltuk kideríteni, mi a titok: kérdéseinkre dr. Kozma Gergely, a Víz, Zene, Virág Fesztivál Nonprofit Kft. ügyvezetője válaszolt.

– Két év múlva negyedszázados lesz a tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál. Honnan jött az ötlet, és milyen út vezetett idáig?
– 1994-ben Szentessy Lászlóné, a Magyary Zoltán Művelődési Központ igazgatója egy barokk virágkötészeti fesztivál és kiállítás sikerét látva azzal az ötlettel állt elő, hogy Tatán is meg lehetne szervezni egy hasonló programsorozatot: ez lett a Víz, Zene, Virág Fesztivál. Kezdetben a művelődési központ munkatársai végezték a szervezési feladatokat, majd egyre több önkéntes, civil szervezet, lokálpatrióta értelmiségi és sikeres vállalkozó állt a rendezvény mögé. Négy év múlva polgármesteri kezdeményezésre létrejött a fesztiváligazgatóság, majd 1999-ben megalakult a fesztivál nevét viselő egyesület, állandó intézményi keretet adva a szervezéshez. Az elnöki teendőket 1999–2007 között Kálovics Imre, 2007 óta pedig Essősy András látja el, mindketten sikeres helyi vállalkozók, akik nemcsak személyes energiáikat, kapcsolatrendszerüket mozgósították, de jelentős anyagi támogatást is nyújtottak. 2011-ben, figyelembe véve a rendezvénypiac változásait, a szigorodó biztonságtechnikai jogszabályokat, a szervezők egy pénzügyi-gazdasági feladatokat ellátó nonprofit kft. létrehozása mellett döntöttek, amely azóta az egyesülettel szoros együttműködésben dolgozik.

– Mi a célja a kulturális programsornak?
– A rendezvény célja Tata arculatának formálása, a testvérvárosi kapcsolatok erősítése, a kisebbségi kultúrák népszerűsítése, a kistérség kulturális életének bemutatása. A törekvés Tata műemlékeinek reflektorfénybe állítására, olyan műemléki épületek használatára, amelyek egész évben zárva vannak a nagyközönség előtt, mint például a Fellner Jakab által tervezett vízi vágóhíd épülete, a várban a török kori átjáró, illetve az Eszterházy-kastély. A fesztivál filozófiája a 2010-es évektől a fenntarthatóság köré épül, a víz az ökológiai gondolkodást és a környezettudatosságot, a zene a társadalmi befogadást és a toleranciát, a virág a testi-lelki harmóniát és a családi élet egyensúlyát képviseli.

– Miből tartható fenn egy ilyen fesztivál?
– 2011 óta növekszik a jegybevételünk, ezenkívül viszonylag stabil forrás a szponzoráció és a marketingfelületek értékesítése, valamint a vásárszervezési és a vendéglátói jogok értékesítése. Aktívan és sikerrel pályázunk hazai és európai uniós forrásokra is. A fesztivált évről évre zéró bázison tervezzük, célkitűzés, hogy csak annyit költsünk, amennyink van, így minden alvállalkozót biztosan ki tudunk fizetni. Ez hosszú távon megbízható partnerségi kapcsolatokat és alacsony árakat jelent, mivel minimalizálható a kockázat. Ezt hívjuk mi bizalmi kedvezménynek.

– Mi a népszerűségük titka? Mekkora szerepe van a jó programok mellett a földrajzi adottságnak, a marketingnek vagy a civil összefogásnak?
– A rendezvény népszerűsége több tényezőből áll össze. Elsőként a tekintélyes, huszonkét éves múltat kell kiemelni, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy egy kulturális tradíció kialakuljon. Aki egyszer járt itt, az tudja: június utolsó hétvégéjén Tatán feledhetetlen élmények várják. Talán ennek is köszönhető, hogy a vendégeink hatvan-hetven százaléka visszatér hozzánk.
– Másodsorban a rendezvény helyszínét emelném ki: Tata valóban csodálatos épített és természeti környezetet nyújt, a fesztivál alatt egy olyan „tér-idő” kapszula jön létre, amelyben pozitív energiák, a közösség ereje tölti fel a látogatókat.
– Harmadjára az elérhető árszínvonalat és a hozzá kapcsolódó minőségi szolgáltatásokat emelném ki. Nálunk a háromnapos belépő 2000 forintba kerül, parkolási díj nincs, nem használunk műanyag vécéket, csak csatornára kötött, óránként takarított, konténeres toaletteket. A 14 év alatti gyermekeknek a program ingyenes, ráadásul a fesztivál bizonyos időszakában a Szipi-szigetek vidámparkja is térítésmentesen várja az aprónépet. A környezet védelmében évek óta visszaválthatós repoharakat használunk, a borudvarban pedig üvegpoharakat. Igyekszünk a legjobb koncertzenekarokat invitálni, az elektronikus zene rajongóinak pedig önálló partiarénával készülünk, amely a legnagyobb zenei fesztiválokon is megállná a helyét.
– A fenti tényezőket egészíti ki az állandó innováció, mint az ingyenes gyermekvidámpark, a babakocsisáv, a fesztiválromkocsma, Az év fája köszöntés, a párakapuk bevezetése, a várárokban indított kacsafutam stb. Minden évben kitalálunk valamit, ami csak nálunk van.

– Milyen programokkal várják 2016-ban a látogatókat?
– Június 24–26. között ismét megrendezzük Magyarország legnagyobb családi fesztiválját, a Víz, Zene, Virág Fesztivált. Felsorolni is nehéz, mennyi programmal készülünk. A pénteki napot a Quimby koncertje koronázza meg, de vendégünk lesz Charlie, Mága Zoltán, illetve az 50 éves a Táncdalfesztivál című produkció is. A fiatalokat a Wellhello és a partiaréna DJ-i fogják szórakoztatni. Nem maradhat el a tradicionális lampionos vízi felvonulás, a légi parádé, a tűzijáték, ahogy a megszokott színvonalú virágkötészeti bemutatók és a vízi versenyek sem. A borudvar új helyen, a várban az év borászával, Szőllősi Mihállyal köszönti az érdeklődőket. Az idén a sportkedvelőknek kedveskedünk újdonságokkal, futballközvetítést szervezünk óriáskivetítőn, illetve strandpályát építünk. A teljes programot a www.vizzenevirag.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.

megosztás
hozzászólások
menekült (1), Lel Ki Főzde (1), hitel (5), úszás (22), Miss Balaton (1), Czigány Sándor (2), Filharmónia (1), jog (3), Bóka György (2), Joós Adél (1), díj (4), MSZP (17), korhaz (99), Zalacsány (4), közétkeztetés (4), paleo-ketogén (4), pálinka (2), munkanelkuli (2), Pálfi László (1), Horváth Szabina (1), zápor (1), balatoni strandbelépő (1), erettsegi (72), relaxáció (1), vasút (10), Orbán Viktor (3), KRAFT (5), hűtőgépcsere-program (1), vonat (7), Hévízi-tó (1), sztár (2), nyár (1), Love your belly (2), kékszalag (12), Golfclub Imperial Balaton (2), Zala Megyei Főügyészség (4), támogatás (5), dohany (15), Pappné Beke Judit (1), film (8), debrecen uszo eb (16), katona (1), matolcsy gyorgy (1), festetics (22), Ács István (10), hazassag (6), országgyűlési képviselőjelölt (11), oktatas (347), Papp Gabor (227), keszthely foter (201)