Vigyél haza! - Keddtől letölthető a kutyakereső alkalmazás okostelefonra

2013. augusztus 27.
Az eltűnt kutyák megtalálásában, az utcán talált kóbor ebek gazdájának mielőbbi értesítésében és új ebtulajdonosok és háziállataik egymásra találásában segít az Illatos úti Egészségügyi Szolgálat és a Telenor által létrehozott új mobiltelefonos alkalmazás.

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatását élvező, Vigyél haza! elnevezésű applikációt kedden sajtótájékoztatón mutatták be Budapesten.
Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója, az applikáció ötletgazdája szerint az alkalmazás biztosítja azt, aminek a lehető legnagyobb szerepe lehet egy eltűnt házikedvenc megtalálásában: a gyorsaságot.

Az okostelefonokon az eltűnt kutyát gazdája azonnal megjelentetheti a rendszerben a már korábban feltöltött fotók, adatok segítségével a "Kutyám" funkció alkalmazásával. A gazdátlan kutyával találkozók telefonjukkal fotót készíthetnek az ebről, a mobil azonnal meghatározza a helyet és az időt, így a háziállatukat kereső gazdik hamarabb megtalálhatják az eltűnt négylábút.
Az applikáció harmadik funkciója az örökbefogadásra készülőknek biztosít kapcsolatot a telepekkel, gyepmesterekkel. A civil szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy feltöltsék a náluk élő kutyák adatait, képeit, így a leendő örökbefogadók előre választhatnak az árva ebek között.

Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő (VM) elmondta: Magyarország Európán belül élen jár a kedvtelésből tartott háziállatok terén. Nagyjából minden családra jut egy állat, ezek nagy része kutya - mintegy kétmillió kutya él az országban, közülük azonban több mint százezer gazdátlan, árva vagy kóborol.
Számos kormányzati intézkedés született az elmúlt időszakban a helyzet kezelésére: négyévente kötelező eb összeírást kell tartani, január elsejétől pedig a kutyák azonosító chippel való ellátása is kötelezővé válik. Pallós elmondása szerint az elmúlt egy évben több mint egymillió kutyát láttak el chipekkel.
Az Illatos úti Ebtelepen évente mintegy 3500 ebet fogadnak be, közülük 1500-1800 közterületen él vagy kóborol. A telepre bekerülő kutyáknak csak alig harminc százaléka találja meg eredeti gazdáját - fejtette ki Kozma Tamás, az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat vezető állatorvosa.
Természetesen sok állatot nem vár vissza senki, őket szándékosan rakták utcára. És bár egyre több, még mindig legfeljebb negyven százalék a chipes kutyák száma. Ha minden eb rendelkezne állandó azonosítóval, lényegesen könnyebb lenne a gazdák és a civil szervezetek dolga is - véli Kozma.

Keddtől a Google Play áruházból ingyenesen letölthető a Vigyél haza! applikáció. A kutyakereső egyelőre csak Android okostelefonokon alkalmazható.
 

megosztás
hozzászólások
karácsonyi képeslap (1), zivatar (1), kormánymegbízott (1), Zsittnyán Tamás (1), Németh Gábor (1), Eurostat (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), keresztény (2), Ruzsics Ferenc (434), felveteli (29), média (1), művészet (1), tollaslabda (1), alakformálás (6), tavasz (1), Balaton Szinház (959), Balaton Sound (2), menekült (1), Kovács Beatrix (1), sofőrszolgálat (1), Tar Ferenc (3), jövőkutatás (1), kozlekedes (8), környezetvédelem (2), táplálkozási tanácsadó (1), diakhitel (7), középiskola (1), Miss Balaton (1), jogosítvány (1), tranzakciós díj (1), szalloda (59), Vaszily Zsolt (3), Bartha Gábor (34), marko peter (22), Pál Attila (1), macska (1), Taliándörögd (1), Szemfüles egyesület (3), Márton nap (1), Horváth Mariann (1), kékszalag (12), Kis-Balaton (1), Jobbik (10), munkaszünet (1), alkohol (4), Ugrimanók (1), munkahely (8), Szeiler Stúdió (32), megemlékezés (10), HIV (1)