Véresen komoly!

2013. december 16.
Minden évben 2750 egységnyi vér levétele szükséges a Keszthelyi járás területén ahhoz, hogy garantálni tudják a biztonságos vérellátást. Hogyan lehet ezt beütemezni? Meddig használható fel egy egység vér? Kapcsándy Máriát, a Magyar Vöröskereszt keszthelyi szervezetének vezetőjét kérdeztük.

Keszthely mellett Zalaegerszegen, Lentiben, Nagykanizsán és Zalaszentgróton tartanak rendszeresen véradást. A keszthelyi kórházban minden hétfőn 13 és 16 óra között várják a segítőket. Rendszeresen, minden csütörtökön kitelepülnek a környező településekre, munkahelyekre.
Minden hónap első keddi napján is van véradás a keszthelyi kórházban 15 óra után, ide a napközben tanuló vagy dolgozó segítőket várják.
Fontos a fiatalítás, a frissítés is a vöröskeresztnek. Minden középiskolában szerveznek véradást, van olyan középiskola – ilyen például a VSZK vagy az Asbóth –, ahol 70-80 diák ad vért rendszeresen. Az egyetemistákat is megkeresik, évente kétszer mennek a Georgikonra. Az őszi véradáson 95 hallgató segített, a fiatalok tehát mozgósíthatók – mondja örömmel Kapcsándy Mária. Példamutató, így motiváló erő, ha az osztályfőnök is ad vért, így a diákok is követik a pedagógust, szervezetten segítenek.
Alsópáhokon, Karmacson, Zalaapátiban vagy Sármelléken kiemelten tapasztalható a családi összefogás. Ezekről a településekről általában a 18 év feletti fiatalok, a szülők és a nagyszülők is rendszeresen eljárnak a szervezett véradásra.
A nyár nehezebb időszak, ilyenkor nagyon sokan vállalnak idénymunkát, ezért nem érnek rá segíteni. Hívták egyszer az egyik véradót, de nem mondta biztosra, majd egy kis idő elteltével megjelent, és mondta, hogy a főnöke engedte el, akinek az édesanyját éppen a vérátömlesztés mentette meg – emlékszik vissza egy esetre a vezető, aki elárulta: december 23-án és 30-án lesz egy ajándékozó ünnepi véradás, amelyre sok szeretettel várják a régi és új segítőket.
Egy hétre 300 egységnyi vérre van szükség a megyében. Vannak a vérnek olyan részei, amelyek csupán öt napig használhatók fel, de van olyan összetevő, amely akár egy hónapig is rendelkezésre állhat.

megosztás
hozzászólások
Ifi Ferenc (1), Koósz Attila (1), daganat (6), szűrés (1), Love your belly (2), VÉDA (1), étel (3), boksz (3), szauna (2), képviselő-jelölt (5), reklám (1), Dublecz Karoly (2), életveszély (1), Nagy Bálint (10), Erdély (2), Pelso Társaság (6), homoszexualis (1), támogatás (5), Balatoni Kurzusok (8), diák (4), Csősz-Tóth Norbert (1), strand (21), debrecen uszo eb (16), fitnesz (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), google (3), fájdalomambulancia (2), miniszterelnök (2), kenyér (7), unicef (1), Darren Cranmer (2), tűzoltó (32), Kovács Patrícia (1), piac (6), fürdő (2), sütemény (1), kalendarium (831), Street Festival Keszthely (1), sajtóközlemény (5), efott (6), ország torta (1), jégpálya (4), jaras (36), Via Hotel (1), alapítvány (2), Gyertyánági Endre (1), Bóka György (2), munkaviszony (1), gépjármű (1), Marsalkó Dávid (1)