Véradókat köszöntöttek

2014. november 29.
Az orvoslás, a tudomány fejlettsége ellenére az emberi vért nem lehet mással helyettesíteni, ezért nagy szükség van a véradókra, s a megbecsülésükre. Ezt dr. Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta pénteken a keszthelyi Helikon Hotelben, ahol a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat az országos véradó ünnepséget tartotta.

Utóbbi szervezet főigazgatója, dr. Jákó Kinga arról beszélt, hogy hazánkban szervezett és biztonságos egészségügyi körülmények között zajlik a véradás, ám sajnos akadnak problémák: egyre több véradót kell elutasítani egyebek között vérszegénység és mentális gondok miatt. Hozzátette: ezért is nagyon fontos, hogy a véradók megőrizzék egészségüket. A jövőben egyébként újításokat is bevezetnek. A betegek zárójelentésén a véradást megköszönő marica kap majd helyet, a donorok pedig üzenetet kapnak, amikor vérüket felhasználták.

Az ünnepségen a sokszoros véradók, a több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, a véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói elismerésben részesültek. Idén összesen 59-en.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkártól vehette át. Idén a legmagasabb véradásszámmal egy Csongrád megyei férfi büszkélkedhet, élete során 173 alkalommal nyújtotta segítő karját véradásra.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan kaptak "Véradó Mozgalomért" Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát Munkahely díjat 19 olyan hazai munkahely  érdemelte ki, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
hazassag (6), pedagógus (6), Gelencsér Dental (3), család (1), Pelso Társaság (6), férfi (1), színház (5), Kehidakustány (1), Központi Statisztikai Hivatal (3), pannon egyetem (12), Horváth Mariann (1), Az év orvosa (1), Divinyi Tamás (4), dunantul (23), keszthely balaton kekszalag (5), Magyar Turizmus Zrt (45), Telecom (2), földrengés (2), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), jaras (36), ingatlan (12), táncpanoráma (5), Magyar Telekom (1), szabadsag (2), gasztroblogger (2), Laky András (2), beruházás (2), nav (29), Tóth Xénia (6), baleset (169), dohany (15), csapadék (1), munkaviszony (1), Benkő Lívia (1), állatvédő (5), Zalai Kutyasuli (1), kávé (2), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), díj (4), törvény (1), Szutrély Péter (7), Keszthelyi Táncpanoráma (7), kitüntetés (6), HIV (1), Bátortábor (1), Gulyás Orsolya (2), tollaslabda (1), egészség (131), jogsebész (9), Sifter Rózsa (1)