Végre vége - Nem kell átszállni, újraindul a vonatközlekedés

2015. június 14.
Vasárnapra virradóra újraindul a vonatközlekedés Lepsény és Szántód-Kőröshegy között, a június 20-i nyári menetrend életbelépésével pedig újabb járatokkal bővülnek a vasúti szolgáltatások a Balaton felé.A 32 kilométeres vasúti pályaszakasz forgalomba helyezésének alkalmából tartott szombati siófok-szabadisóstói sajtótájékoztatón Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója azt is elmondta: a csaknem 30 milliárd forintból felújított dél-balatoni pályaszakasz teljes átadására őszig várni kell, de a menetrend szerinti vonatközlekedés megindulhat.
Ezzel véget ér a több hónapja tartó vágányzár, amely miatt átszállásra kényszerültek az utasok, és több szakaszon is megszűnnek a 60 kilométer/órás korlátozások.
   
Jövő héttől már 80, utána pedig 100 kilométer/órás sebességgel közlekedhetnek az érintett szakaszon is a vonatok. Az eddigi pályafelújításoknak köszönhetően a korábbi több mint 100 perces vonatút helyett 80 perc alatt el lehet majd eljutni Siófokra a fővárosból.
Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: a nyári időszakban a dél-balatoni az ország második legforgalmasabb vasútvonala, ehhez képest a legutóbbi átfogó felújítása 50 éve történt.
A vasútvonal korszerűsítése a következő években egészen Balatonszentgyörgyig folytatódik. Az újabb rekonstrukció lezárása után, a székesfehérvári vasútállomás fejlesztésével két éven belül 70 percre csökkenhet a menetidő a fővárostól Siófokig - tette hozzá.
A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a pályarekonstrukció részeként a zajterhelést a kritikus helyeken, mintegy 4 km hosszan emelt zajárnyékoló fal, 17 kilométeren zaj- és rezgéscsillapító sínágyazat mérsékli. Balatonaliga, Szabadisóstó, Zamárdi- felső állomásokon, Balatonvilágos, Szabadifürdő, Balatonszéplak-alsó és -felső megállóhelyeken magas peronok épültek, így kényelmesebbé válik a fel- és leszállás.
A gyalogos és közúti átjárók korszerűsítésével biztonságosabb lesz az átkelés. A Zamárdi városközpontjában lévő, a szántódi révhez vezető út átjárója új helyen, a Honvéd utca vonalában épül meg.
A várhatóan teljeskörűen október végén záruló beruházás kivitelezését a Déli-part 2013 konzorcium végzi 29,99 milliárd forintból, 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrás felhasználásával. A dél-balatoni szakasz átépítése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg.
A sajtótájékoztatón Feldmann Márton, a MÁV-Start Zrt. értékesítési vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy ősztől folytatódik a vágányzár, amikor elvégzik az elmaradt munkálatokat, többi között biztosítóberendezéseket létesítenek.
Idén még nem tudják a Balaton déli partján a teljes vasúti menetrendet bevezetni, de a nyári menetrend életbelépésétől új "termékként" Balaton-expressz járatok közlekednek majd kétóránként a Déli-pályaudvarról. Ezek a vonatok zárt szerelvények lesznek nyolc kocsival - köztük Intercity kocsival -, ezeket helybiztosítással lehet igénybe venni, és kerékpárszállításra is alkalmasak lesznek. Továbbá napi öt pár hagyományos szerelvényekből álló sebesvonat közlekedik majd a Balaton déli partjára, nagyobb bicikliszállító kapacitással.
Nyáron havonta átlagosan félmillió utas tart a Balaton déli partjára vasúton, minél jobb kiszolgálásukért a hétvégén korszerű motorvonatokat is forgalomba állítanak, és Hétvégi flört fantázianéven szombaton és vasárnap délelőtt három járat indul a tó partjára, majd délután ugyanennyi indul vissza a fővárosba - mondta Feldmann Márton.
Június közepétől kísérleti jelleggel bevezetik a diákoknak a Nyugaton már ismert vakációbérletet, amely egy, kettő, vagy akár három hónapos időtartamra korlátlan utazási lehetőséget biztosít a MÁV-Start hálózatán. Az érvényes dolgozói bérlettel rendelkező utasok pedig "hűségük jutalmaként" bármely célállomásra 20 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet szeptember 30-áig.
Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: az utóbbi időkben tapasztalt aggodalmakkal szemben bebizonyosodott, hogy a dél-balatoni vasútvonal fejlesztése az eredetileg tervezett ütemben halad. Ezt igazolja az a tény is, hogy a nyári szezonra tekintettel - a korábbi vállalási dátumot betartva - június 14-én megindulhat a vasúti közlekedés a Lepsény és Szántód-Kőröshegy közötti pályaszakaszon.
Dorner Lajos, a Balaton Fejlesztési Tanács szakértője arról számolt be, hogy hamarosan elkezdődik a vasúti, autóbuszos és hajózási információkat egy helyen közlő elektronikus utastájékoztatási rendszer kiépítése. MTI

megosztás
hozzászólások
Zala Volán (1), jogosítvány (1), Szent Mihály (1), jutalom (1), szűrés (1), kilométer (1), Manninger Jenő (384), oktatas (347), Krepsz-Kapai Bernadett (1), ÉrtékTrend extra (7), Klenovics Mónika (2), paleo (13), Kovács Viktória (4), Laky András (2), Rúzsa Magdi (1), Keszthelyi Városvédő Egyesület (6), zeneszerző (1), Ugrimanók (1), transzfer (1), szakács (1), Virágos Magyarország (6), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), piac (6), díj (4), Bartha Gábor (34), tartozás (1), Joós Attila (1), Kovács Patrícia (1), előadás (14), GESZ (11), europa-bajnok (5), tavasz (1), büntetés (3), múzeumok éjszakája (4), gyermekbarát (2), Fehér szalag (1), Magyar Telekom (1), Németh Gábor (1), rezidance (5), reklám (1), Visionet (1), shotokan karate (3), autóbusz (1), Street Festival Keszthely (1), borünnep (24), téligumi (1), táplálkozás (1), igazgató (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136)